"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Oktoobris saabub kaitseväkke ligi 1200 noormeest ja neidu (0)
29. september 2015
Scanpix

Sellel nädalal alustab kaitseväe erinevates väeosades kaheksakuulist teenistust ligi 1200 noormeest ja neidu.

Üle kuuesaja ajateenija alustab teenistust 1. jalaväebrigaadis, kus lisaks Viru ja Kalevi jalaväepataljonile toimub väljaõpe ka suurtükiväe-, õhutõrje-, pioneeri ning tagalapataljonis, teatas BNS-ile kaitseväe peastaap.

Lõuna-Eestis asuv 2. jalaväebrigaadi Kuperjanovi jalaväepataljon võtab üle neljasaja ajateenija, ülejäänud oktoobrikutsega ajateenistusse saabunud jagatakse staabi- ja sidepataljoni ning toetuse väejuhatuse logistikapataljoni vahel.

Väeossa saabudes täidavad ajateenijad esmalt vajalikud dokumendid, läbivad arstliku kontrolli ning saavad enne kasarmutesse majutamist kätte ka üksikvõitleja varustuse.

Järgmistel päevadel alustatakse kolmekuulist baasoskuste kursust, mille käigus omandavad ajateenijad põhilised teadmised üksikvõitleja jalaväetaktikast, liikumisviisidest, maskeerimisest, relva kasutamisest, käemärkidest, välitingimustes toitumisest ja sidepidamise reeglitest.

Kaheksakuulise ajateenistustsükli neljandal ja viiendal kuul omandab ajateenija ühe paljudest kaitseväe poolt pakutavatest erialadest, millega kaasneb erialarelvade õpe. Märtsist maini õpitakse tegutsemist erinevates lahinguliikides jao, rühma ning kompanii koosseisus.

Kokku kutsutakse ajateenistusse kolmel korral aastas: jaanuaris ja juulis, mil üheteistkümnekuulise ajateenistuse käigus õpetatakse välja reservüksuste autojuhid ja juhtivkoosseis ning oktoobris, mil kaheksaks kuuks kutsutakse ajateenistusse tulevaste reservüksuste rivikoosseis.

Aastal 2017 võetakse ajateenistusse kuni 30 neidu

Eelnõu kohaselt on aastal 2017 kavas ajateenistusse võtta 3200 kutsealust ning kuni 30 naissoost ajateenijat, kutsealuste arvu on lubatud ületada kuni viis protsenti.

2013. aastal jõustunud uus kaitseväeteenistuse seadus seadustas ühe muudatusena naiste vabatahtlikult ajateenistusse astumise. Eesti kodanikest naistel on võimalik vabatahtlikult läbida 8-11-kuuline ajateenistus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.