"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ettevõtlusminister Oviiri hinnangul peaks riik bürokraatiat vähendama (0)
05. oktoober 2015
Scanpix

Ettevõtlusminister Liisa Oviiri hinnangul peab riik sekkuma majandusse ainult siis, kui see on hädavajalik, ning bürokraatiat vähendama.

“Mulle [on] prioriteediks see, et riik sekkuks ettevõtlusesse vaid siis, kui see on tõesti hädavajalik. Praegu me uputame inimesi regulatsioonidega üle. Iga regulatsiooni taga peab olema mõjuanalüüs,” vahendas BNS Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva Oviiri sõnu Äripäevale.

“Bürokraatiat tuleb vähendada. Suur ettevõte saab endale lubada viite erinevasse kohta aruannete esitamist. Keskmiste ettevõtete jaoks on see juba mõttetu ja väikeste jaoks võimatu,” rääkis ta.

Oviiri hinnangul peaksid Eesti strateegilised ressursid olema mets, maavarad ja vesi. Samuti tuleb tema hinnangul luua tööstuspoliitika.

“Mulle on tundunud, et riigi strateegiline planeerimine ettevõtluse toimimistega on olnud hektiline. Nüüd oleme jõudnud punkti, kus me ütleme, et riigil on oma kindlad valdkonnad, mida me toetame ja arendame, alustades haridusest kuni maksukeskkonnani välja,” ütles minister.

Ta märkis, et ettevõtete tulumaksu kehtestamine on printsiibina ainuõige tee ja Eesti jõuab sellele tema hinnangul niikuinii. “Sellisel juhul tuleks terve maksukoormus ümber mängida. Meil on väga kõrged tööjõumaksud ja see on üks asi, mis pidurdab ka ettevõtlusega alustamist. Pigem võiksime raha võtta sealt, kus tulu on juba tekkinud,” tõdes Oviir.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.