"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti filmipäevad Iisraelis avati “Mandariinidega" (0)
13. oktoober 2015
Scanpix

Eesti Filmi Instituudi ja Iisraeli Filmikeskuse koostöös toimuvad alates 12. oktoobrist kaks nädalat kestvad Eesti filmipäevad Iisraelis. Eesti filmide programmi näidatakse kolmes Iisraeli linnas - Tel Avivis, Jeruusalemmas ja Haifas. 

Eile õhtul avati üritus Tel Avivis Eesti-Gruusia koostööfilmiga “Mandariinid”, mis oli 2015. aasta üks Oscari nominentidest võõrkeelse mängufilmi kategoorias. Filmipäevad avasid Eesti suursaadik Iisraelis Malle Talvet ja Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepp. 

Tel Avivi Cinematequei saali oli tulnud filmi vaatama 250 inimest. Filmi lõppedes tekkis elav arutelu ja publik esitas palju küsimusi. Filmi tegijatele avaldati suurt tunnustust ja ühe arvamuse kohaselt olla tegemist maailma parima filmiga. “Esimene Iisraeli linastus läks väga hästi. Saal oli rahvast täis ja filmi oodati suure huviga. Tel Avivi Cinemateque‘i puhul on tegemist filmiteadliku publikuga, seda enam oli hea tunne, et publik ei pidanud pettuma – vaatajad ei olnud filmi lõppedes kiiduavaldustega kitsid”, Edith Sepp.

 

Kahe nädala jooksul jõuab Iisraeli kinoekraanidele viis Eesti filmi: “Mandariinid”, “Elavad pildid”, “Risttuules”, “Kertu” ja “Seenelkäik”. 

Hardi Volmeri ajalooline armastusfilm “Elavad pildid” ühendab eepikat ja komöödiat ning varajase tummfilmi groteski ja kino kuldaja melodraamat.

Martti Helde debüütfilm “Risttuules” räägib traagilisest sündmusest Eesti ajaloos – 1941. aasta juuniküüditamisest. See sündmus viis kodudest Siberisse tuhanded eestlased, kes olid sattunud võõra võimu risttuultesse.

Ilmar Raagi “Kertu” toob publiku tagasi tänapäeva, kus ebatavaline armastuslugu portreteerib ühe pere ja väikese kogukonna varjatud suhteid Eesti maakohas.

Toomas Hussari debüütfilm “Seenelkäik” toob ekraanile nii õudust kui piisavas koguses musta huumorit, mis üksteist maitsekalt tasakaalustavad.  

 

Filmipäevade korraldamise peamine eesmärk on tutvustada Eesti kultuuri ja filmitoodangut laiemale publikule. Eesti filmipäevad Iisraelis toimuvad teist korda, eelmine üritus oli 2010. aastal. Eesti filmipäevi Iisraelis toetavad kultuuriministeerium ja välisministeerium.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.