"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lätist lahkub tööotsinguile 60 protsenti vähem noori (0)
13. oktoober 2015
Scanpix

Viimastel aastatel on Lätist tööotsinguile lahkunud 15-29 aastaste inimeste arv vähenenud 60 protsenti, teatas Läti sotsiaalminister Uldis Augulis.

Pooleteise aasta eest algatas sotsiaalministeerium noortegarantiide programmi, mis pidi aitama noortel tööd leida ja see on andnud juba tulemuse.

Augulis nimetas mitmesuguseid noorte töötuse põhjusi, sh lõpetamata haridust, töökogemuse ja -motivatsiooni puudumist, perekonna sotsiaalset keskkonda. “Kooli lõpetanud noored on tulevased ettevõtjad, töötajad ja maksumaksjad. Nad annavad panuse meie majandusse,” teatas ta.

Sotsiaalministeeriumi tööturupoliitika osakonna juhataja Imants Lipskis teatas, et 2015. aastal langes 15-24-aastaste töötuse määr Lätis 15 protsendini, mis on madalam Euroopa Liidu keskmisest 21 protsentist.

Praegu on tööturuametis arvel 16 029 töötut noort. 44 protsenti neist on 15-24-aastased, 56 protsenti 25-29-aastased. Enamikul neist, 56 protsendil, on haridus lõpetamata, 20 protsendil kõrg-, 24 protsendil kutseharidus.

Poole aasta jooksul on tööturuametisse pöördunud rohkem kui 70 000 noort.

Valitsus arutab teisipäeval sotsiaalministeeriumi noortegarantiide programmi täitmise aruannet 2014. aasta kohta. Ettekande andmetel elas 2014. aasta alguses Lätis 15-29-aastaseid noori 373 000, kellest umbes 61 protsenti ehk 226 000 olid 15-24-aastased. Mullu ei töötanud ega õppinud Läti 15-29 aastastest noortest keskmiselt 54 000.

Noorte töötuse peapõhjusena nimetatakse ettekandes nappi haridust. Tööturu olukorra paranemisega ja noortegarantiide programmi meetmete rakendamisega on arvele võetud noorte töötute arv vähenenud. Nii oli 2015. aastal arvel peaaegu 18 000 noort, neist 44 protsenti olid 15-24-aastased.

Sotsiaalministeerium kavatseb noortegarantiide programmi hinnata 2018. aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.