"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Koolivaheaeg paneb lapsed ja vanemad maailma kuulama (0)
19. oktoober 2015
Scanpix

Muusika-aasta puhul saab Kumus helisid jahtida ja kuulata, mis häält teevad kunstimuuseumi ehitusmaterjalid.

Uus festival “Avatud mänguväljad” loob koolivaheajal muuseumidest mängupaigad. “Loodan, et koolivaheajal leiavad paljud suured ja väikesed tee muuseumidesse,” ütles festivali algataja ja korraldaja Jelena Tšekulajeva. “Muuseumides on abiks Eesti illustraatorite kujundatud juhendid, mis suunavad tegevuste ja mängude abil iseseisvalt muuseume avastama. Seejuures oleme mõelnud nii alla kolmeaastaste laste kui ka kuni 18-aastaste noorte peale.”

 

Tutvumine helide kaudu

Muusika-aastast lähtuvalt on festivali peateemaks “Heli lainel”, mis kutsub muuseume ja selle eksponaate avastama uue nurga alt.
“Meie ootame 7-10-aastaseid lapsi koos pere või sõpradega, sest põnevad otsimismängud peaksid ergutama ka koostöövaimu,” lausus Kumu hariduskeskuse juhataja Maarin Ektermann. “Hea oleks oma tulekust meile e-posti kumu@ekm.ee teel teada anda, siis ootavad kassa juures juba nimelised helijahi kaardid ja voldikud.”

Ektermanni sõnul on ülesanded mitmekesised ja kasutavad ära kunstihoone kõiki võimalusi. “Näiteks uurime, kuidas kõlavad meie maja põhilised ehitusmaterjalid metall, kivi ja puit,” rääkis ta. “Kunstisaalides aga püüame vihjete järgi õige maali üles leida.”
Anne Ruussaar, kes katsetas juhendit 11-aastase poja Ottoga ajaloomuuseumi tallihoones, ütles, et tegemist on väga lõbusa ja arendava projektiga, mis erineb tavapärasest muuseumikülastusest.

“Nii hea on koos lapsega teha ja rääkida ka midagi muud, kui et mida selga-jalga panna ning kas koolitükid on tehtud. Selles mõttes on juhendite abil muuseumi avastamine igati tore tegevus,” rääkis Ruussaar.

 

Laste ja vanemate ühine avastusretk

“Meie muuseumikogemus jätkus ka pärast muuseumist väljumist, kui Otto ütles, et ta poleks uskunudki, et maailmas on nii palju erinevaid hääli. Ja siis me kuulasime kuni koduni eri helisid, mürasid ja signaale, ning üritasime ära arvata, mis või kes seda parasjagu tekitab,” lisas Ruussaar. Kõige vanemale, 15-18-aastaste vanuserühmale pakuvad avastamisrõõmu tervishoiumuuseum ja Rahvarinde muuseum, kus heliteekond algab ajaloolises väikebussis filmi vaadates ja kulgeb edasi linna pöördeliste aegade mälestusmärke järgides.

Festivali moto on “Avasta muuseume mängides!” ja see toimub kuni 25. oktoobrini üheaegselt Tallinnas ja Tartus.
Rohkem infot pakub ja eakohast tegevust aitab valida veebileht http://avatudfestival.ee

Muuseum aitab kujutada end Raja Teelena

Kuie koolimaja vanaaegses koolitunnis sule ja tindiga mässamine viis tagasi “Kevade” aegadesse.
Festivali “Avatud mänguväljadel” patroonpere on tänavu kirjanike ning tõlkijatena tuntud Indrek ja Eva Koffi pere, kus kasvamas neli last. “Muuseum on mulle viis olla ühenduses. Ühenduses inimestega, kes elavad praegu, ja nendega, kes elasid varem, ühenduses loodusega,” rääkis Maria (17). “Ja see on ka natuke nagu vestlus. See aitab meil õppida tundma maailma ja seeläbi ka iseennast. Mäletan ühena esimestest muuseumikülastustest vabaõhumuuseumi ja eriliselt just Kuie koolimaja. Vanaaegses koolitunnis osalemine ning püüdlikult sule ja tindiga mässamine tekitas kuidagi väga erilise tunde ja oma kujutluses olin sel hetkel Raja Teele.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.