"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Oviir: riik võiks endale kuuluva metsamaterjali kasutuse üle vaadata (0)
19. oktoober 2015
Scanpix

Ettevõtlusminister Liisa Oviiri sõnul ei saa Eestis puidu- ja metsatööstussektorit alahinnata; riik kui Eesti metsade suuromanik võiks tema sõnul üle vaadata, kuidas oma hallatavat vara paremini kasutada.

“Koos põlevkiviga on puit Eesti olulisim loodusvara, mille poolest me maailmas tuntud oleme. Eestist pärit puittoodangut hinnatakse kõrgelt nii Norras ja Saksamaal kui ka Koreas ja Jaapanis. Puit on ainus tõsiselt võetav taastuv ehitusmaterjal, mille suurem kasutamine pidurdaks nii kliima soojenemist kui aitaks luua tervislikuma elukeskkonna,” ütles ettevõtlusminister Liisa Oviir pressiteate vahendusel esmaspäevasel visiidil Lõuna-Eesti puidutöötlemise sektori ettevõtetesse.

Ta lisas, et Eesti puidusektori tähtsust ei saa alahinnata. Ainuüksi puidutööstussektor annab üle kahe protsendi Eesti sisemajanduse koguproduktist, koos metsa-, paberi- ja mööblitööstusega ulatub mõju üle viie protsendi. Sektor annab tööd üle 30 000 inimesele ja on kõrge lisandväärtusega.

Metsa- ja puidutööstus on ka oluline väliskaubandusbilansi tasakaalus hoidja – mullu ulatus sektori eksport enam kui miljardi euroni ning import veerandi miljardini. “Kui me teistes sektorites töötleme tihti ümber sisse ostetud komponente, siis puidutööstuses saame anda lisandväärtust läbi kohaliku tooraine,” märkis Oviir.

Minister tõi välja, et Eesti puitmajatootjad eksportisid eelmisel aastal Euroopa riikidesse 238 miljoni euro eest puitmaju, millega on Eesti enim puitmaju eksportiv riik Euroopas. “Olukorras, kus Euroopa puitmajatööstus ei ole mitmeid aastaid oluliselt kasvanud ega kahanenud, on meie ettevõtjad ekspordimahte kasvatanud,” ütles Oviir.

Ligikaudu pool Eestis kasvavast metsamaterjalist kuulub riigile ja nii on riigil lisaks seadusandlikule vastutusele ka reaalmajanduslik vastutus. “Riik võiks üle vaadata, kuidas tema hallatavat vara paremini kasutada,” sõnas minister.

Minister külastab esmaspäev-teisipäev toimuva visiidi raames ettevõtteid Rait AS, Osula Graanul OÜ, Toftan AS, UPM-Kymmene Otepää AS.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.