"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Palju jama programmeerija näpuveast: Eesti ID-kaartidel avastatud viga kahjustab riigi mainet (1)
27. oktoober 2015
Scanpix

Eesti ID-kaartidel on viga, mis takistab nende toimimist Google Chrome´i veebilehitsejat kasutades ning seab sellega kahtluse alla Eesti e-riigi maine. "Mulle ei meeldi Eesti praegu üldse," olevat öelnud Google´i turvajuht David Benjamin vea ilmnedes sotsiaalmeedias.

Kuna viga puudutab nii kodanikele kui ka e-residentidele väljastatud ID-kaarte ja digi-ID-sid, siis kahjustab see Eesti kui e-riigi kuvandit terves maailmas, vahendas BNS Eesti Päevalehte.

“Mulle ei meeldi Eesti praegu üldse,” olevat öelnud Google´i turvajuht David Benjamin sotsiaalmeedias, kui viga ilmnes.

Väidetavalt on vea olemus ainult ühesainsas miinusmärgis ning selle saaks parandada ka kaugmeetodil tarkvarauuendusega interneti kaudu, kuid selline remont võiks seada laiema avalikkuse silmis kahtluse alla Eesti ID-kaardi turvalisuse. “Riigi rahvusvahelise maine pärast muretsejate arvates võib see jätta mulje, et turvalise ja “häkkimatu” ID-kaardiga saab interneti kaudu manipuleerida. Kõige hullemal juhul tekib üle maailma arusaam, et Eesti ID-kaardil on “tagauks”,” kirjutab Eesti Päevaleht.

Tarkvarauuendus kaugmeetodil oleks odavam, aga kaartide füüsiline väljavahetamine ei kahjustaks nii palju ID-kaardi kui häkkimatu identifitseerimisvahendi mainet. Kuna aga kaartide väljavahetamine võiks hinnanguliselt maksma minna umbes 300 000 eurot, siis kaldub Eesti ikkagi internetis tehtava tarkvarauuenduse kasutamise suunas.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

oPossum
27. okt. 2015 11:35
Jah, mis meie valitsejatel sellest mainest. Peaasi, et odavamalt saab ja mis see üks tagauks lisaks siis enam ära ei ole. Ongi lihtsam järgmistel valimistel jälle oma kohta toiduahelas säilitada, muidu mine veel tea...