"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Näitus "Arbujate aabits" Tallinna keskraamatukogus (0)
09. november 2015
Betti Alver. bettimuuseum.eu

Homme, 10. novembril kell 16 avatakse Tallinna keskraamatukogus (Estonia pst 8) näitus "Arbujate aabits. Tsitaadid, raamatud, pühendused, fotod," mis jääb avatuks kuu lõpuni.

Arbujateks kutsuti luuletajate sõpruskonda, mis kogunes üliõpilasseltsi Veljesto ümber. Oma nime sai see 1938. aastal ilmunud kriitiku ja kirjandusteadlase Ants Orase koostatud antoloogia “Arbujad: valimik uusimat eesti lüürikat” järgi. Arbujate sekka kuulusid: Betti Alver, Bernard Kangro, Uku Masing, Kersti Merilaas, Mart Raud, August Sang, Heiti Talvik ja Paul Viiding.

Sõda viis sõpruskonna lahku. Ants Oras, Ivar Ivask ja Bernard Kangro jõudsid eksiili, okupeeritud Eestisse jäid Juhan Sütiste, Endel Nirk, Karl Muru, Sirje Olesk, Tiit Hennoste, Toomas Liiv jt. Arbujate saatus kujutab Eesti inimeste saatuse vähendatud pilti: koos Orasega üheksast arbujast kaks põgenesid pagulusse, kaks astusid komparteisse, üks siirdus hävituspataljonist nõukogude tagalasse ja tuli vene vägedega tagasi, üks oli siseemigratsioonis enne ja pärast sõda, üks hukkus Siberis, neli visati välja nõukogude kirjanike liidust (tõsi, hiljem nende liikmelisus taastati), üks visati välja komparteist ega naasnudki partei rüppe.

Siiani on andnud kõige nüansirikkama käsitluse arbujatest ja nende ajast Bernard Kangro kahe raamatuga “Arbujad” (1981) ja “Arbujate kaasaeg” (1983).

Näituse koostaja Vallo Kepp (1950) on kümnekonna kirjandusliku isikuloolise dokumentaalfilmi autor ja nelja luuleantoloogia koostaja. Väljapanek on aabitsa-harjutus kavandatavale filmile.

Arbujatest on Vallo Kepp teinud kolm filmi: “Üks pilk Betti Alverile” (stsenarist Paul-Eerik Rummo, Eesti Telefilm 1988), “Mälestus sinistes kildudes. Bernard Kangro” (stsenaristid Vallo Kepp ja Toivo Kuldsepp, Eesti Telefilm 1992) ja “Uku Masingu maastikud” (filmitriloogia stsenaristid Mikk Sarv (idee autor) ja Vallo Kepp, Estinfilm 2000–2009, riiklik kultuuripreemia 2010).

Näituse fotod on pärit Eesti Kultuuriloolise Arhiivi fotokogust ja filmi “Uku Masingu maastikud” arhiivist, raamatute valik autori luule-raamatukogust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.