"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eestil puudub võimalus Volkswagenilt trahvi nõuda (0)
17. november 2015
Scanpix

Eestil puudub võimalus Volkswagenilt 11 miljonile autole heitmepettuse korraldamise eest trahvi nõuda, kuna Eestis on autode kasutamine saastemaksuvaba.

“Eestis automaks puudub ja seetõttu puuduvad ka vastavad maksupoliitilised hoovad, millega Volkswagenilt trahvi nõuda,” ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Ott Heinapuu BNS-ile.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Meelis Münt lisas samuti, et kuna Eestis ei ole kehtestatud süsinikdioksiidi või teiste saasteainete sisaldusest sõltuvat maksu, siis otsest rahalist kaotust see kaasus Eestile ei ole tekitanud. Seetõttu puudub võimalus firmalt trahvi nõuda.

Seni on teatanud näiteks Brasiilia keskkonnaagentuur, et nad teevad Volkswagenile 13 miljoni USA dollarini küündiva trahvi heitmepettuse eest. Brasiilia on esimene riik, mis Volkswagenile petutarkvara skandaalis trahvi on määranud.

Lisaks on trahvimist kaalunud ka Rootsi. Sealne valitsus uurib, kas Volkswageni autode manipuleeritud heitmenäitude tõttu on riigil jäänud saamata maksutulu. Nimelt olid Volkswageni väidetud madalate saastenäitudega autod saanud riigilt maksusoodustusi.

Ka Euroopa Komisjon teatas novembri alguses, et kavatseb autofirmalt kahjutasu nõuda. Saksa transpordiminister Alexander Dobrindt ütles Wall Street Journalile, et Volkswagenil tuleb hüvitada kõrge süsinikdioksiidiemissiooniga autode eest riigile saamata jäänud maksutulu.

Heinapuu sõnul on praegu veel äärmiselt ebaselge, kas Euroopa Komisjon võiks saadud trahvirahasid ka Eestiga jagada.

Samas pole veel selge, kui suur trahv tuleb Volkswagenil Euroopa Komisjonile tasuda. Trahve määratakse vastavalt sellele, kui palju ületab süsinikdioksiidi emissioon lubatud piirmäärasid. Alates 2012. aastast kehtib reegel, et esimese grammi süsinikdioksiidi emissiooni korral kilomeetri pealt tuleb trahvi maksta 5 eurot, kahe grammi kohta 15 eurot, kolme grammi kohta 25 eurot ja iga järgneva grammi eest kilomeetri kohta 95 eurot.

Maanteeamet teatas eelmisel nädal reedel BNS-ile, et nende viimaste andmete kohaselt on Eestis ligi 19 000 võltsitud lämmastikoksiidi emissiooni näiduga Volkswageni grupi toodetud sõidukit, mida hakatakse alates järgmise aasta algusest tagasi kutsuma.

Lisaks teatas Volkswagen novembri alguses, et Euroopas on 800 000 manipuleeritud süsinikdioksiidi näiduga bensiinimootoriga müüdud autot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.