"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ummelas: noorukite teovõimetus kohalikel valimistel on müstika (1)
22. november 2015
Arhiiv

Valimisea langetamise teemal arutlenud Tallinna TV arvamustoimetaja Mart Ummelas ütles 21. novembril otse-eetris, et noorukite teovõimetuks tunnistamine kohalikel valimistel on müstiline meede, kuna kellelgi pole selleks volitusi. 

Eesti valitsus toetas 19. novembri istungil riigikogu põhiseaduskomisjoni algatatud eelnõu, mis annab 16-aastastele Eesti kodanikele õiguse hääletada kohaliku omavalitsuste volikogu valimistel. Tänavu augustis jõustunud põhiseaduse muudatuse kohaselt on kohalikel valimistel seaduses ette nähtud tingimustel hääleõiguslikud omavalitsuse maa-alal pidevalt elavad inimesed, kes on vähemalt 16 aastat vanad.

Hääleõigus puudub inimesel, kes on tunnistatud valimisõiguse osas teovõimetuks. Täiskasvanute puhul on selline piirang seotud kas karistatuse või psüühiliste probleemidega. Seadus ei sätesta aga, kes hakkab otsustama, kellele antakse volitused tunnistada teovõimetuks 16-aastane nooruk.

“Kes hakkab otsustama, kellele antakse volitused tunnistada nooruk teovõimetuks? Minu jaoks on see siiski veidi müstiline,” märkis Ummelas. ” Aga ootame ja vaatame, pealegi vajab see menetlus veel riigikogu heakskiitu. Igatahes loodame terve mõistuse võitu!”

Ummelas prognoosis ka, kuidas hakkab noorukite valimisõigus mõjutama kohalike valimiste tulemusi. “Usutavasti kuskil ääremaal üsna vähe. Aga näiteks suuremates Eesti linnades võivad need mõni tuhat häält muuta senist tasakaalu. Eesmärk on ju väga ilmne – kõigutada Keskerakonna positsiooni Tallinnas ja Ida-Virumaal.”

Ummelas meenutas varasemast, kuidas Tallinna volikogu paisutati pea kahekordseks. “Lootus oli selline, et Keskerakond satub sundseisu. Paraku juhtus just vastupidi – uues, suuremas volikogus oli Keskerakonna toetus veelgi suurem.”

Ummelas nentis, et seekord on raske prognoosida, kuidas 16-aastaste valikud valimistulemusi mõjutavad. Ühealised noorukid võivad tema sõnul olla väga erineval arengutasemel: “Mõni noor on valmis astuma iseseisvasse ellu, aga mõni teine on alles väga mõjutatav oma ümbruse ja kaaslaste poolt.”

“Väga usutav on, et poisiohtu noorukite ja tüdrukutirtsude huvi on hoopis mujal kui kohalikus poliitikas,” leidis Ummelas. “Ent siiski – e-valimised võivad olla see magnet, mis tõmbab neid proovima osaleda.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Reet
23. nov. 2015 12:00
Reform ja tema kaasajooksikud valmistuvad juba praegu järgmisteks valimisteks--koostatakse valestsenaariume Eestimaa parimate inimeste ametikohtadelt tagandamiseks, ka valijate vanusepiiri alandamine teenib seda eesmärki. Noortele on palju kergem kärbseid pähe ajada ning mõjutada valede ja hirmutamisega enda kasuks valima.