"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Rein Rannap ja Tallinna Filharmoonia teevad koolides lõbusaid muusikatunde (0)
23. november 2015
Scanpix

Rein Rannap mängib VAT teatri näitleja abiga koolilavadel enda ja kirjanik Andrus Kivirähki kirjutatud teost "Vana saabas".

“Vana saabas” on Tallinna Filharmoonia sarja “Noorte filharmoonia” jaoks kirjutatud uudisteos, mida õpilased alanud nädalast kontsertsaali asemel oma koolis kuulata saavad. Filharmoonia peaprodutseni Heili Vaus-Tamme sõnul tekkis uudisteose tellimise idee arutelus muusikaõpetajatega, kes leidsid, et uudne kontsertetendus kõnetab noori rohkem kui tavaline klassikalise muusika kontsert. “Nüüd saab esimene projekt teoks,” lausus Vaus-Tamm. “Koolidesse lähevad pianistist helilooja Rein Rannap, VAT teatri näitleja Tanel Saar ja Tallinna kammerorkester.”

 

Akadeemilisusest välja

“Noorte filharmoonia sarjaga lähme oma akadeemilisest saalist noorte juurde nende keskkonda,” lausis Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints.

Kivirähki tekst “Vanale saapale” on tänapäeva muinasjutt, kus lugudest juba tuttavad seigad segunevad kaasajaga. Ägedaks teeb Vausi sõnul esituse ka VAT teatri näitleja Tanel Saar.

“Need kaks meest laval – Rannap ja Saar – teevad esituse ikka väga elamuslikuks,” kinnitas Vaus-Tamm juba nähtud proovide põhjal.
Lisaks uudisteosele on kavas Rannapi uus seade lastele Saint-Säensi “Loomade karnevalist”. Selles seades astub lavale flööti mängiv Tuule Helin Krigul muusikakeskkoolist.

Produtsendi sõnul jõuavad etendused esmalt Gustav Adolfi gümnaasiumi, Jakob Westholmi gümnaasiumi, Kuristiku gümnaasiumi, Südalinna kooli ja Merekalda kooli.

 

Koolides väga oodatud

“Kooliprojektid on enneolematult menukad, uuele teosele on registreerunud mitu kooli,” lausus Vaus-Tamm. “Järgmisena kirjutab noor helilooja Rasmus Puur Sipsiku-ainelise teose, kus lapssolistiks saab olema muusikakeskkooli noor pianist ja teksti loeb armastatud näitleja Anu Lamp.”

Gustav Adolfi gümnaasiumi orelisaalis saavad aga õpilased veel sel aastal teada näiteks seda, kuidas üldse helid tekivad. “Kõik on väga teaduslik,” ütles muusikaõpetajate liidu esindaja Elina Kaasik. “Kohal on füüsika- ja matemaatikaõpetajad ning räägitakse hertsides ja detsibellides. On ju heli tekkimine läbinisti füüsikaline teema, mida meie oma loengutunnis näitame orelil.”

Kaasiku sõnul arvestab kava “Muusika ja füüsika läbi oreli” eri vanuserühmadega, sobides 4., 8. ja 11. klassi õpilastele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.