"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Teletornis saab tunda end kosmonaudina (0)
23. november 2015
Albert Truuväärt

Teletorni näitusel võib Linnuteed avastada või oma käega marsirobotit juhtida.

Näitus tutvustab universumi saladusi, kosmosetehnoloogiat ja teaduse uusimaid kosmoseavastusi, heidab pilgu Eesti teadlaste koostööle teiste riikide kosmoseuurijatega ning arutleb elu võimalikkuse üle maailmaruumis. Kõigile mõistetavasse keelde aitasid näituse vormida Tartu observatooriumi teadlased.

 

Tegevust tunnist terve päevani

“Soovime panna inimesi mõtlema selle üle, kes me oleme ja kuhu läheme, mis meile kosmoseruumist teada on ja mida me veel ei tea,” ütles Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart. “Kuna hiljuti on selles valdkonnas olnud erakordseid saavutusi, nagu maandumine asteroidil või elu võimaldavate tingimuste leidmine teistel planeetidel, siis pidasime oma missiooniks juhtida kosmoseteemade juurde paljusid.”

“Eriti lapsi peaks köitma nn käed-külge atraktsioonid, neid on meil mitmele vanuserühmale,” lausus Reinart. “Näiteks on võimalik proovida, kuidas saab Maalt Marsi-robotit juhtida või satelliidi kaudu kosmost uurida. Suure ekraani peal on aga Linnutee kujutis, mida saab zuumida ja nii lähemalt uurida, mis ühe või teise valgustäpi taga peidus. Kes süveneda tahab, võib näitusel veeta terve päeva, kuid tänu visuaalsele mitmekesisusele võib ülevaate saada ka tunniga.”

Näha saab veel kosmosehuvilise hobifotograafi Raivo Heina digitaalfotode näitust, kus tulevad esitlusele ka mitu esimest korda avalikkusele tutvustatavat kosmosefotot.

Reinarti sõnul on näitust hoolimata näiliselt kaugest ja keerulisest teemast lihtne ja lõbus vaadata: “Rõhk on piltidel, fotodel ja videoklippidel, teksti on üsna vähe. Üllatused algavad juba fuajees ja lifti juures, mis 21. korruse näituseruumi viib.”

 

Pane ennast kirja!

Taoline rahvusvaheline näitus, kus tekstid ka inglise, vene ja soome keeles, on Eestis esmakordne. Lisaks Tartu observatooriumi ja Tartu ülikooli teadustöödele pärinevad näituse pildid ja videod Euroopa kosmoseagentuuri, Euroopa lõunaobservatooriumi ja Ameerika rahvusliku kosmoseagentuuri arhiividest.

Näitus “Elus universum” jääb huvilistele avataks märtsi lõpuni. See on avatud iga päev kella 10-19. Teletorn on suletud 24. detsembril, 1. jaanuaril avatud kella 12-18. Piletiga pääseb kiirelt sisse vaid siis, kui aeg on eelnevalt broneeritud. Külastusaega saab broneerida e-postiga teletorn@teletorn.ee või tel 5911 9335.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.