"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Haukanõmm: IRL käitub juhatuse liikmete töötuskindlustuse osas silmakirjalikult (1)
02. detsember 2015
Scanpix

Vabaerakondlase Monika Haukanõmme sõnul on Urmas Reinsalu idee taastada äriühingute juhatuse liikmete töötuskindlustus silmakirjalik, sest hääletasid nädala tagasi maha EVE samateemalise eelnõu.

Vabaerakonna riigikogu liikme Monika Haukanõmme sõnul käitub IRLi justiitsminister Reinsalu silmakirjalikult, moodustades töögruppi, et  uurida äriühingu juhatuse liikmetele töötuskindlutuse taastamist, samas IRLi saadikud on hääletanud 25. novembril maha identse Vabaerakonna eelnõu ja 2014. aastal selle erakonna esindaja kaitses juhatuse liikmete pitsitamist.
 
Haukanõmme sõnul nende võimaluste taastamine on sisse kirjutatud eelnõusse, mille Vabaerakond andis Riigikogu menetlusse 21. septembril. “Selle eesmärgiks oli muuta 2014. aastal kehtima hakanud ebaõiglane piirang, millega välistati äriühingute juhatuse liikmetele töötu staatuse andmine. Riik on sellega andnud niigi riske täis ettevõtluskeskkonnale signaali, et neil pole vajaduse tekkimisel lootust riigi abile. Kusjuures selle negatiivse muudatuse taga oli tol ajal praegune IRLi esimees Margus Tsahkna,” ütles Riigikogu sotisaalkomisjoni aseesimees Haukanõmm.
 
2014. aastal vastu võetus seadusemuudatuse kohta kommenteeris tollane Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Margus Tsahkna BNSile nii: “Eeldus on, et kui inimene teeb tööd, siis ta saab ka palka ja juhatuse liikmeks olemine on selgelt töö.” Üks 2014. a muudatuse põhjuseid oli ära hoida ära kuritarvitamisi, aga pakutud lahendus on kui granaadiga kärbse sihtimine, karistatud on kõiki ettevõtjaid kahtlustades neid pahatahtlikkuses.
 
“Nüüd tegelevad Reinsalu ja Tsahkna poliittehnoloogilise mänguga, selle asemel, et ettevõtjate kindlustunnet siin ja praegu suurendada,” kritiseeris Haukanõmm.
 
Tema sõnul on vaja lähtuda ikka isikust ja reaalselt olukorrast, mitte aga tema võimalikest rollidest. “E-riigis oleme võimelised hindama ka seda, kas inimene on töötu või mitte, kas tal on sissetulek või mitte. Andmed on olemas nii Maksu- ja Tolliametil kui ka töötuks registreerides saab igaüks seda kinnitada. Kui inimene on esitanud valeandmeid, saab ebaõiglaselt makstud toetused tagasi nõuda,” lausus Haukanõmm.
 
“Peame andma äriühingu juhatuse liikmele õiguse otsustada, kas ta soovib maksta juhatuse liikme tasult töötuskindlustusmakset või mitte ja kui ta on loobunud vabatahtlikult maksu maksmisest on ta võtnud riskid enda kanda,” lõpetas Haukanõmm.

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Jaan
3. dets. 2015 08:58
reinsalu on tuntud silmakirjalik, valelik ja alatu tüüp, kes ei sobi üldse poliitikuks.