"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politseist poliitilistel põhjustel koondatud Heldur-Valdek Seeder läheb kohtusse (4)
03. detsember 2015
Kuvatõmmis

"Inimeste õigusi võib piirata ainult siis, kui seda näeb ette seadus. Kui piiranguid rakendab ametnik oma suvast tulenevalt, siis on asjad valesti. Eriti valesti on asjad siis, kui piiranguid rakendab ametnik, kelle pädevuses ja ülesandeks on inimeste õigusi kaitsta."

12 aastat politseis töötanud Heldur-Valdek Seeder koondati novembris korrakaitsjate ridadest, kuna ta kandideeris Vabaerakonna nimekirjas riigikokku. “Koondamisega ähvardati juba jaanuaris, kui ma oma kandidatuuri tagasi ei võta,” kirjutab ta oma blogis. “Karistusseadustiku järgi on nii erakonnast välja astuma sundimine kui ka valimistel kandideerimise takistamine kriminaalkuritegu.”

“Iga Eesti Vabariigi kodaniku kohus on teha endast olenev väike samm, et asjad leiaksid õige ja õiglase lahenduse,” ütles Seeder Tallinna TV saates “Täna +.” “Kuni inimesed ise oma õiguste eest ei hakka seisma, niikaua midagi paremaks ei muutu.”

Tema sõnul on tähtis, et toimiks demokraatlik riik. “Inimeste õigusi võib piirata ainult siis, kui seda näeb ette seadus. Kui piiranguid rakendab ametnik oma suvast tulenevalt, siis on asjad valesti. Eriti valesti on asjad siis, kui piiranguid rakendab ametnik, kelle pädevuses ja ülesandeks on inimeste õigusi kaitsta.”

Seeder rõhus Eesti Vabariigi põhiseadusele, mille kohaselt on igal Eesti kodanikul õigus käia valimas ja kandideerida: “Seda ei saa keelata mitte kellelegi, ka mitte politseiametnikele!”

Seeder ei tahtnud teha oletusi oma valesti valitud erakondliku kuuluvuse kohta. “Paraku olen õiguskaitseorganites töötanud ja meile on õpetatud, et oletusi teha pole õige. Kui ütleksin, et probleem on konkreetses erakonnas, siis teeksin oletusi. Mul puuduvad tõendid, kuid selge on see, et seadust on rikkunud õiguskaitseorganid.”

Samas möönis Seeder, et Vabaerakond on “tõepoolest korduvalt ja järjepidevalt kritiseerinud kinnist süsteemi, vähest demokraatiat. Selles tähenduses on Vabaerakond olnud opositsioonis valitseva arvamusega.”

Vabaerakonna esimees Andres Herkel on saatnud politsei ja piirivalveameti peadirektorile kirja järelepärimisega, kus ta juhib tähelepanu iga kodaniku põhiseaduslikule õigusele osaleda poliitilises elus.

“Kuna olen ise juriidilise haridusega ja mul on juristide hulgas palju tuttavaid, siis kindlasti kaitsen oma õigusi selleks ette nähtud valikute piires,” märkis Seeder. “Väga oluline on, et kohtuvõim sellisel juhul otsustab ausalt ja erapooletult. Õigus peab pääsema võidule!”

Seeder meenutas 1930. aastate nn vaikivat ajastut, kus kohtuvõim lakkas toimivast, kuna leidis mingil hetkel, et valitseva arvamusega ei saa vastuollu minna. “1936. aastaks jõudis olukord kahjuks sinna, et õigusemõistmine ei olnud erapooletult enam tagatud.”

Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas Vabaerakonna nimekirjas kandideerinud Heldur-Valdek Seeder kogus piirkonnas 104 häält. Ta on Järva- ja Viljandimaalt 2908 häälega riigikokku valitud IRL-i poliitiku Helir-Valdor Seedri vend. Mõlemad kuuluvad kaitseliitu.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

just, apoliitiline
3. dets. 2015 23:48
Aga see Seeder ei olnud pollar, oli ATS ametnik. Ühinguvabaduse piiramine on karistusseadustik § 155 ja valimisõiguse rikkumine on karistusseadustik § 162 kuni 3 aastat vabadusekaotust. Kui mõndele pannakse see ära täie rauaga ja mõnesid õiguskaitsjad ei menetle, siis ongi asi valesti.
Balbal
3. dets. 2015 20:23
Nagu ütles üks kogenud politseiekspert - sellest süsteemist ei ole veel kedagi koondatud rumaluse pärast! Tähtsaim garantii on meeldimine ülemustele, olenemata tööt tulemustest.
apoliitiline
3. dets. 2015 17:09
Põhiseadus võib lubada aga seadusega saab põhiõigusi ka riivata. Mundrimehed üldjuhul parteidesse kuuluda ei tohi.
part24
4. sept. 2017 19:25
Kehtiva Erakonnaseaduse §5 lg3 p5 kohaselt ei või erakonna liikmeks olla politseametnik. Kusagil aga ei ole üteldud, et politseiametnik ei tohiks kandideerida ja valituks osutuda.