"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
NÄIDISJOOJAD BAARI PALGAL: Tüdrukud rikuvad oma elu baaris kliente jooma õhutades (4)
07. detsember 2015
Scanpix

Ilusad tüdrukud, kes meelitavad öösel klubides mehi endale välja tegema, on tihti baari palgal. "Ma ei ole näinud ühtki üliõnnelikku, terve psüühikaga naist, kes pikka aega selles valdkonnas töötab ja seda tööd ka tegelikult naudib," ütles MTÜ Living for Tomorrow juht Sirle Blumberg. "Seevastu on üsna paljudel sügav sõltuvus."

Eesti ööelu üsna uus teema on konsumatsioon – alkoholi tarbimisele õhutamine baarides-klubides. Baar palkab tüdrukud, kes meelitavad kliente napsi võtma ja neile välja tegema, et sellega baari käivet tõsta. On kinniseid klubisid, kuhu naisterahvas tänavalt sisse astuda ei saa, kuid MTÜ Living for Tomorrow juhi Sirle Blumbergi sõnul kasutatakse konsumatsiooniteenust aina enam ka tavalistes kesklinna baarides. “Tüdrukud peavad esinema tavaliste kundedena. Aga kui sa hakkad neid jälgima, siis saad aru, et nad ei istu niisama baarileti ääres, vaid on midagi püüdmas,” rääkis Blumberg.

Igati lõbus töö ju – pidu ööd läbi? “Just – kui sa niikuinii pidutsed, teeni siis selle eest raha ka…” märkis Blumberg sarkastiliselt. “Klient saab muidugi seda, mis on tore ja lõbus. Aga sotsiaalsfäär kohtub nende tüdrukutega kolme aasta pärast nõustamisliinidel ja -kabinettides, kus tuleb tegeleda katkise psüühikaga.”

Ilu müügiks

Blumbergi sõnul ei liigitata seda küll prostitutsiooniks, kuid ka niisuguse “teenuse” osutamine mõjutab noore naise füüsilist ja psüühilist tervist. “Tüdruk vestleb kliendiga, joob öö läbi. Hea küll, see ei ole otseselt prostitutsioon. Aga kuidas mõjub selline töö tervisele?! Jah, loomulikult on tüdruku vaba valik, kas ta joob mahla või alkoholi, aga kas on ikka võimalik pelgalt mahla peal öö läbi lõbus ja lustlik olla?”

Inimkaubandusohvrite rehabiliteerimise ja nõustamisega tegeleva MTÜ Eluliin juht Eda Mölder ütleb, et tegelikult on konsumatsioon olnud teema juba aastakümneid, kuid nüüd on ta kinnistest klubidest välja murdnud. Tema sõnul on ainuüksi Tallinnas sadakond baari-klubi, kus tüdrukud ühel või teisel moel oma ilu müüvad. “Vanasti olid meil suured bordellid, striptiisiklubid, kus lisaks muule meelitati kliente jooke ostma, nüüd käib sama bisnis ka tavalistes baarides,” ütles Mölder. “Kunagi oli mõnes klubis suisa nii, et kui ostad joogi – mis oli ülikallis –, siis saad tüdruku pealekauba. Kaks-ühes lihtsalt dringi nime all.”

Suunamine “teatud” valdkonda

Mölder ütleb otse, et konsumatsioon ja prostitutsioon käivad sageli käsikäes ning esimene on hüppelaud teisele. “Probleem on selles, et mitte kõik tüdrukud ei ole nii nutikad, et oskavad piiri hoida. Üks asi on olla kena, teine asi kukkuda sinna lõksu, et hakkadki koos kliendiga jooma,” rääkis Mölder. “Kui tegemist ei olegi prostitutsiooniga, on see alkoholismi ja tervise vaatevinklist igal juhul äärmiselt ohtlik teenistus. Meie MTÜ pikaajaline kogemus näitab, et libastumine meeste jooma meelitamiselt märksa tõsisemale teenusele on vägagi tõenäoline, eriti kui töökoht on kusagil välismaa klubides.”

Nii Mölder kui ka Blumberg kinnitavad, et peened nimetused välismaa töökuulutusel on tihti ainult kattevari tüdruku prostitutsioonile meelitamisel. Eriti skeptiliselt tasuks võtta neid pakkumisi, mis tulevad riikidest, kus prostitutsiooni vahendamine on legaalne – näiteks Saksamaal, Šveitsis, Hollandis. “Loomulikult ei kirjutata ühtegi töökuulutusse, et otsitakse prostituuti, seda markeeritakse igasuguste muude ametinimetustega – konsumatsioon, striptiis, hostessitöö, massaaž,” rääkis Mölder. “Kui Indrek Mandre sada tüdrukut striptiisi tegema värbas, siis mitte kõik neist ei tahtnud prostitutsiooniga tegelda, mõni tahtis ikka ainult tantsida, nagu töökuulutuses kirjas. Paraku leidsid kõik tüdrukud end ühel hetkel fakti eest, et tantsu juurde käib ka intiimteenus.”

“Konsumatsioon eeldab väga head suhtlemis- ja keeleoskust,” lisas Blumberg. “Aga mis keeles meie välismaale läinud tüdrukud suhtlevad – kohalikku keelt nad tavaliselt ei valda. Ja ega inglise keelgi alati teab kui hea ei ole.”

Et selles glamuurses meelelahutusäris hakkama saada, tuleb mõnigi kord “kehakeeles” suhtluse peale üle minna. “See on suunamine teatud valdkonda,” nentis Blumberg.

Ka massaažiklubid on midagi muud, kui nime järgi võiks eeldada. Klubiline massaaž tähendab pigemini ikkagi intiimteenust. “Loen suure muigega lugusid, kus taoliste massaažiklubide omanikud väidavad, et nemad ei tea intiimteenusest midagi, nemad pakuvad ainult massaaži,” lausus Blumberg. “Tahetakse jätta mulje, et kui midagi sellist on juhtunud, siis tüdruk ise on olnud algataja.”

Mida ahvatlevam, seda kahtlasem

See, et meie ametlikelt töökuulutuslehtedelt tüdrukutele mõeldud mitmetimõistetavad tööpakkumisi (hostessitöö, massaž jne) väga enam ei leia, ei tähenda Mölderi sõnul sugugi seda, et taolised tööpakkumised on kadunud – nad lihtsalt on kolinud sotsiaalvõrgustikesse. “Nüüd toimub värbamine elektroonselt, läbi sotsiaalvõrgustike. Samuti sõpruskondade kaudu – tavaliselt ei taha tüdruk üksinda minna ja meelitab ka sõbranna punti,” rääkis Mölder ja lisas, et tihti kirjutavad tüdrukud alla lepingule, millest nad üldse arugi ei saa. “Aga kui inimene on kirjutanud alla segasele lepingule, siis ei olegi midagi teha.”

Samas on see ju tüdruku vaba valik, millise teenistuse ta valib? “Jah, muidugi,” nõustus Mölder. “Kuid kas hästi toime tulev, haritud noor naine võtab sellise tööpakkumise vastu? Vaevalt küll. Selle teenistuse peale satuvad enamasti sellised tüdrukud, kes oma ande, tarkuse ja võimekusega ei suuda tasuvat teenistust leida. Mitmetesse tuhandetesse eurodesse ulatuvad töötasud, tasuta lennupiletid, elukoht – tööpakkumised on vägagi ahvatlevad. Sageli märgitakse juurde, et haridustase ei mängi rolli. See näitab otseselt, et “kalastataksegi” sotsiaalselt haavatavamaid tüdrukuid. Mida ahvatlevam on pakkumine, seda tõenäolisemalt on seal mingi konks küljes.”
—————————

Tüdrukuid ajavad leti äärde klientide nappuses vaevlevad kohad

Klubi Hollywood omanik Peeter Rebane:
Olen kuulnud küll, et mõned klubid teevad nii, et atraktiivsed tüdrukud neil kohal oleksid. Näinud ma sellist asja pole, sest ma ise suurt klubis ei käi. Seda tehakse minu arvates neis paikades, kus on probleeme külastajatega ehk kus inimesi kipub nappima. Meil Hollywoodis klientide puudust ei ole ja sellist võtet kasutama ei pea. Samas, kui asi jääb viisakuse ja seaduste raamesse, siis ei näe ma midagi hullu selles, et baarid atraktiivseid tüdrukuid oma äri huvides kasutavad.

 

Glamuuri asemel vaevavad mured ja armetu elu rahustitega

Nn klubitüdrukutel pole head korterit ega autot, efektse riietuse taga on hädas olev inimene.

Blumberg ütleb, et glamuursete klubitüdrukute päriselu on märksa armetum, kui arvata võiks. “Me oleme väga palju selliseid naisi näinud. Nende taust on tegelikult narkootikumid ja alkohol, tihti rahustid ja antidepressandid. Võtame kas või selle massaažiteenuse – kas me emana või abikaasana tahame, et meie tütar või elukaaslane valib selle ameti? Vaevalt küll. Ma ei ole näinud ühtki üliõnnelikku, terve psüühikaga naist, kes selles valdkonnas töötab ja seda tööd ka tegelikult naudib. Seevastu on enamjaolt kõigil sügav sõltuvus.”

Blumberg tunnistas, et selliste tööotsade peal annab küll üsna hästi teenida, kuid mõnusat, turvalist elu ehitada on niiviisi praktiliselt võimatu. “Ei ole neil kellelgi uhket korterit, head autot,” nentis ta. “Nad käivad efektselt riides küll, kuid see on vaid fassaad. Meie näeme hinge sisse. Kui hakkad neile abi pakkuma, käitub mõni agressiivselt, mõni bravuurselt, mõni etendab üliõnnelikku – see on nende kaitse. Nad ei saa lubada endale, ammugi siis teistele tunnistada, et nad on ohvrid.”

Blumberg lisas, et alkoholisõltuvus on aina enam noorte naiste probleem ning osalt on see tingitud just neist “lõbusatest” ja “glamuursetest” tööotsadest.

“Kuid kui tüdruk lõpuks selle ränga töö ja sõltuvuse tõttu murdub, siis ei ole tööandjalt kaastunnet oodata – ise oled nõrk, ise oled süüdi,” tõdes Blumberg. Mölder lisas, et mida kauem naine sellise töö peale jääb, seda keerulisem on sealt välja pääseda.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sirje Rattusele
7. jaan. 2020 21:42
kas te Sirje pole mõelnud, mis see mehe psühhigale teeb, kui mõni klubi poolt palgatud näitsik paneb mehe jooma ja teeb rahast lagedaks ?
to Nojah
7. jaan. 2020 21:40
keegi ei käsi neil seda tööd teha
Mart
7. jaan. 2020 21:39
:))) küll on ikka mured, ma tean kahte endist stripparid, kes on mul sõbrad, kusjuures nendega tutvusin stripiklubis, mõlemad on korralikud perekonna inimesed ja emad. Nad nautisid oma tööd ja loomulikult polnud ka l...
Nojah
7. dets. 2015 13:07
Eks ta kurb ole, ainult üks väike meeldetuletus: palganumbrit määravad meil vähem võimed, anded ja tarkus ning rohkem tutvused, meil on pigem ikkagi positsioonipalgad, mitte panusest lähtuvad.