"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tugev tormituul tõi energiateema taas fookusesse (0)
12. detsember 2015
Scanpix

Tugevast tuulest tingitud elektrikatkestused tõstatasid taas küsimuse – kuivõrd seaduslik on taastuvenergia tasu, mida energiatarbijatena maksame? Äkki on asi ebaseaduslik ja valitsus tegeleb lihtsalt väljapressimisega?

Jurist Mati Makkar ütles Tallinna TV uudistele, et riigikohus võttis taastuvenergia tasu menetlusse ja algatas järelvemenetluse taastuvenergia suuruse osas. Seni, kuni otsust langetatud pole, ei tea keegi, kas taastuvenergia tasu on põhiseadusega kooskõlas.

“EL kohtupraktika on öelnud, et juhul kui mingisugune riigiabi on jäänud teatamata EL toimimislepingu 108 lõige 3 kohaselt, ja isegi kui komisjon hindab selle abi pärast õiguspäraseks, tuleb teatamata jätmise kohustuse rikkumise eest ebaseaduslik abi tagastada. EL kohtupraktikast tulenevalt on meie tarbijatel õigustatud ootused taastuvenergia tasude tagasisaamise osas,” sõnas Makkar.

Makkar nentis, et paraku pole tarbijate huvisid Eestis üldse arvestatud. “Meil on praegu selline situatsioon, et ka tarbijakaitseamet ja konkurentsiamet on sel teemal väga vaiksed olnud. Puudub ka vabaühendus, kes tarbijate õiguste eest tõhusalt seisaks.”

Uudislõigu reporter Andres Raid lisas, et Eesti Energia puhul on vargsi räägitud dividendide võimalikust vähenemisest järgmisel aastal. Kuuldavasti on aga 400 miljonit juba korstnasse lennanud.

“Eesti Energia on oma väärtpaberitega Londoni börsil jänni jäänud, on palutud isegi ajapikendust aastani 2023. Seda ei saa aga rahvusvahelise auditita teha. See ongi ilmselt selle 400 miljonit juba korstnasse lennutanud. Miks me neist asjust aga ei kuule, ometi on Eesti Energia riigiettevõte?” küsis Raid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.