"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Norra mõistis äpardunud Eesti juveelivargad vangi (0)
26. detsember 2015
Scanpix

Norra kohus mõistis vanglakaristused Eestist pärit kuritegeliku grupeeringu liikmetele, kes üritasid Põhja-Norras ebaõnnestunult juveelipoodi röövida.

Kolm 30-ndates eluaastates Eesti meest sattus kohtu ette pärast seda, kui nad tabati äpardunud sissemurdmiskatselt Põhja-Norras asuva Bodø ostukeskuse kella- ja kullaärisse. Grupeeringul oldi jälil juba alates Eestist ja meestel puudu igasugune eduvõimalus, kirjutab Dagbladet. Üht grupeeringu liikmeist oli seejuures juba varem kohtulikult karistatud.

Norra politsei tabas mehed tänavu 10. mail City Nordi kaubanduskeskusese sissemurdmiselt, kus nende eesmärk oli pääseda kella- ja juveeliärisse Presis. Grupeering mõisteti süüdi organiseeritud kuritegevuses. Karistused ulatusid pooleteiseaastases vanglakaristusest üha aasta ja üheksa kuu pikkuse vanglakaristuseni, kirjutas Dagbladet.

Europol jälgis nelja endist koolivenda nende tegevuse algusest peale, kuna nad olid õiguskaitseorganitele juba varem varguste pärast silma jäänud. Vanad koolivennad sõitsid 6. mail laevaga Tallinnast Stockholmi. Auto said nad seejuures laenuks ühe mehe ämmalt.

7. mai õhtul fikseeris Norra kriminaalpolitsei, et Eesti juveelivaraste auto jõudis Rootsist Norra ja on tõenäoliselt teel Bodøsse. Päev hiljem jõudis sõiduk Bodø läheduses olevasse Fauske kommuuni ning politsei võttis mehed kuni tabamiseni jälgimise alla.

Bodøsse jõudsid kolm meest 8. mail ja samal päeval kell 13.29 jäi üks neist turvakaamera vaatevälja, kui ta, kapuuts peas, City Nordi kaubanduskeskuse lage uuris. Hiljem sisenes mees kella- ja kullaärisse ning vaatas klaaskapis olevaid kõige kõrgema hinnaga kelli. Selle peale helistas müüja aga politseisse.

Järgmisel päeval läksid mehed Jula ehitustarvete kauplusse, kus kaks neist kõndisid sisseoste tehes maha ligi 20 kilomeetrit. Asitõendina kohtusse jõudnud kassatšekilt selgus, et ostukorvi jõudsid muuhulgas sõrgkangid, töökindad, pikendusjuhe ja taskulamp. Seejärel ostsid mehed Europrisi universaalpoest kohvri.

Pärast 10. mai südaööd jalutasid Eestist pärit mehed City Nordi kaubanduskeskuse ümber ja kell 1.18 nägi politsei neist ühte parkla katusel, mis jääb otsapidi vastu City Nordi. Kell 2.49 hakkas tööle kaubanduskeskuse alarm ja kolmik jooksis sündmuskohalt minema. Politsei jälgis seejuures kogu episoodi.

“Tegelikult ei oleks alarm pidanud käivituma, aga mingil viisil pidid nad jõudma turvatsooni,” ütles politseiadvokaat Øystein Røsnes ajalehele Dagbladet. Hommikuhämaruses võttis politsei mehed kinni.

Kohtu sõnul puudub kahtlus, et kaks meest ronisd katusele eesmärgiga teha ostukeskuse katusesse auk ja laskuda köiega kullapoodi. Valearvestuse tõttu sattusid nad aga jäätisekohvikusse.

Kohus asetas väljapoole kahtlust, et mehed saabusid Bodøsse eesmärgiga murda sisse City Nordi kaubanduskeskusse ja varastada asju poest Presis Ur og Gull.

Kohtu hinnangul on tegemist organiseeritud kuritegeliku jõuguga, mis oli väljaspool Norrat jätnud endast maha terve rea tegevusjälgi. Nad tegutsesid organiseeritult ja plaanipäraselt ning reisisid kindla eesmärgiga.

Politseiadvokaadi Øystein Røsnesi hinnangul tõendab kohtuasi seda, et eri riikide politseiorganite piiriülene koostöö toimib edukalt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.