"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kohus kuulutas välja Estonian Airi pankroti (1)
29. detsember 2015
Scanpix

Harju maakohus kuulutas teisipäeval välja AS Estonian Airi pankroti; esimene võlausaldajate üldkoosolek toimub järgmise aasta 15. jaanuaril.

 

Pankrotimääruse peale võivad võlgnik ja pankrotiavalduse esitanud võlausaldaja esitada Harju maakohtu kaudu määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul pankrotiteate avaldamisest.

Pankrotimääruse täitmist ei saa peatada ega ajatada, samuti ei saa muuta pankrotimääruse seaduses sätestatud täitmise viisi ja korda.

Kohus nimetas pankrotihalduriteks Toomas Saarma ja Andrias Palmitsa.

Palmitsa ütles detsembri keskel BNS-ile, et ettevõttel on kohustusi hetkel 95,8 miljoni euro ulatuses, pankrotipesast on tõenäoliselt võimalus kätte saada kõige rohkem 9 miljonit eurot.

Tema sõnul on Estonian Airil varasid kokku 59,2 miljoni euro väärtuses, millest osa on pangakontodel rahana, osa nõuetena kolmandate isikute vastu ja kõige suurem osa on bilansis ülesse võetud õhusõidukite maksumus – see summa on kokku 50,2 miljonit eurot.

Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraat avalikustas 7. novembri pärastlõunal Estonian Airi riigiabi uurimise tulemused, mille kohaselt andis Eesti Estonian Airile ebaseadusliku riigiabi ja lennufirma peab selle riigile tagasi maksma.

Eesti valitsus on teinud Estonian Airi kapitalimakseid ja andnud aastatel 2008-2014 päästmisabi korduvate rahasüstidega umbes 130 miljoni euro väärtuses. Euroopa Komisjon algatas Estonian Airile antud toetusmeetmete uurimise 2013. aasta veebruaris. Komisjon kahtlustas, et riigi antud meetmed pole kooskõlas Euroopa Liidu riigiabi eeskirjadega.

Novembri lõpus esitas lennufirma Harju maakohtule pankrotiavalduse. Harju kaakohus määras Estonian Airi ajutisteks pankrotihalduriteks Toomas Saarma ja vandeadvokaat Andrias Palmitsa. Kohus vaatas pankrotiavalduse läbi teisipäeval.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Küss
29. dets. 2015 11:28
Miks juhiti panrotti, kui selle asemel oleks võinud täielikult reorganiseerida? Piloodid ja tehnika oleks võinud säilitada!