"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Kammerkoor Collegium Musicale avab Bachi-festivali "Jõuluoratooriumiga" (0)
31. detsember 2015
Collegium Musicale

Reedel, 1. jaanuaril kell 16 esitab aasta kooriks valitud kammerkoor Collegium Musicale Tallinna Jaani kirikus V Tallinna Bachi muusikafestivali avakontserdil Bachi "Jõuluoratooriumi" neljas osa. 

Suurejoonelise muusikafestivaliga võtab Tallinn uut aastat vastu juba viiendat korda järjest. 1.–7. jaanuarini toimuv festival annab suurepärase võimaluse kuulda suure helilooja Johann Sebastian Bachi teosed tunnustatud muusikute esituses.

“”Jõuluoratooriumi” viies osa tuleb ettekandele 3. jaanuaril ja kuues osa 6. jaanuaril. Bach kirjutas “Jõuluoratooriumi” erinevateks kirikupühadeks jõuluajal, sh kolm viimast osa uue aasta algusesse,” selgitas dirigent Endrik Üksvärav.

Veel on avakontserdi kavas J. S. Bachi oreliteosed, kontsert klaverile ja orkestrile f-moll, kontsert kahele viiulile ja orkestrile d-moll. Kõiki neid dirigeerib samuti Endrik Üksvärav.

Lisaks kammerkoorile Collegium Musicale on kaastegevad orkester Klaaspärlimäng Sinfonietta ja solistid Ksenia Kuchukova (sopran), Ka Bo Chan (alt/kontratenor), Endrik Üksvärav (tenor) ja Joseph Lia (bariton/bass, Malta).

Suurem osa kontsertidest toimub Niguliste muuseum-kontserdisaalis ning lisaks ka Jaani kirikus, Kadrioru lossis ja Estonia Kontserdisaalis. Kokku toimub 15 erineva kavaga kontserti – festivali kunstiline juht, tunnustatud organist ja helilooja, professor Andres Uibo on pööranud suurt tähelepanu just kontsertkavade mitmekesisusele.

Tänavu 5. sünnipäeva tähistanud kammerkoor Collegium Musicale tuli kokku 3. oktoobril 2010 dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori abidirigent on Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate looming (Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Helena Tulve, Mirjam Tally, Pärt Uusberg jt).

Koor on teinud koostööd erinevate dirigentidega: Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Aapo Häkkinen (FIN), Kaspars Putninš (Läti), Jos van Veldhoven (Holland), Simon Carrington (UK), Toomas Vavilov, Mihhail Gerts jt ja orkestritega: Tallinna Kammerorkester, Tallinna barokkorkester, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Corelli Barokkorkester.

Viie tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias (Gorizia, Arezzo, Rooma), Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. 2015. aastal osales koor neljal kõrgetasemelisel välisfestivalil Tšehhis, Poolas, Soomes ja Maltal.

Eestis möödus kooril see aasta heliloojate Arvo Pärdi ja Veljo Tormise sünnipäevadega seotud kontsertide tähe all, koori enda sünnipäevakontserdil kõlas esiettekandena Helena Tulve uudisteos “See algab”. Aasta lõpetas muusika-aasta raames valminud Beebisümfoonia esiettekanne.

Eesti kooriühing tunnustas 2015. aasta alguses Collegium Musicalet teistkordselt Aasta koori tiitliga, esmakordselt pälviti see tunnustus 2011. aasta tegevuste eest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.