"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Ilvesed laulatanud vaimulik: abikaasat petnud inimest püüab vaimulik suunata meeleparanduse teele (5)
08. jaanuar 2016
Scanpix

"Saan kinnitada, et president tegi meile annetuse, aga kui palju, ei saa konkreetselt öelda, sest kirikule tehtavad annetused kuuluvad delikaatsete isikuandmete alla. Üldjuhul on tehtavad annetused 100-300 eurot, aga sageli on annetused ka palju suuremad ja inimene tahabki just selle kaudu toetada just seda kirikut. Ma ei kasutaks ma siin hinnangut "helde", sest sellega võivad inimestel kaasneda väärad kujutlused," ütles president Ilvese paari pannud Halliste kiriku praost Marko Tiitus.

 

“Ma ei saa öelda, et kui keegi annetab rohkem, siis me peame pikema kõne, võtame kavva rohkem laule või lööme pikemalt kella –meil kehtib solidaarsuse printsiip ja me kohtleme kõiki võrdselt,” lisas Tiitus.

Tiituse sõnul pole nende kirikus konkreetset hinnakirja vaid talituste eest tehakse annetus.

“Küll on hea kui need tehtavad annetused katavad talitustega seonduvad kulud ja üldjuhul on need vahemikus 100-300 eurot. Võin öelda, et president maksis kiriku kütmise tõesti kinni.”

Tiitus selgitas, et keskmised annetused kogudustes erinevad ja on ka kogudusi, kus on hinnakirjad ja iga kogudus saab siin ise otsustada, kuidas toimida. “Ja kui ka on hinnakirjad, siis on kogudused ka paindlikud, sest meie inimeste materiaalsed võimalused on erinevad – ei saa ju eeldada et üliõpilaspaar annetaks sama palju, kui näiteks rikas ärimees,” nentis Tiitus.

“Minu hinnangul on Eesti inimeste südametunnistus paigas ja kui mõned üksikud erandid kõrvale jätta, siis ma ei ole nagu kogenud, et tahetakse kirikut kuidagi pügada.”

Samas ei kinnita Tiitus, et president oleks teinud Halliste kirikule väga helde annetuse. “Ma ei kasutaks selliseid hinnanguid nagu “helde”, sest sellega kaasnevad inimeste kujutlused. Ma saan vaid kinnitada, et president nii nagu iga teine paar on kiriku heaks sellisel puhul annetanud ja igast annetusest on meil abi,” jäi Tiitus oma vastuses diskreetseks. “Ma tahaks vältida võimalikku tõlgendamisviisi justkui me teeksime mingeid asju raha pärast a la, et kui keegi annetab 100 eurot rohkem, et siis on temale mingid erireeglid või saab ta parema laulatuse, kui mõni teine,” täpsustas Tiitus.

Kuna aga Halliste kogudus on vaid president Ilvese kodukirik ja tema väljavalitu Ieva kuulub hoopis Riias kogudusse, siis seda kas laulatuse puhul tehti annetus ka Ieva kodukirikule Tiitus kommenteerida ei osanud. “Reeglina teeb pruutpaar ühe annetuse, sest on ühine ja üks talitus ja millised on presidendiproua annetuslikud suhted oma kodukirikuga, ma ei tea,” ütles Tiitus. Samas osales laulatusel siiski ka vaimulik Lätist.

“Teise ringi” paare laulatatakse sisetunde alusel

Paljud inimesed on avaldanud sotsiaalmeedias arvamust, et president Ilvesest polnud eetiline minna laulatama kirikusse, kuna tema puhul on tegemist juba mitmenda abieluga ja minna juba kolmandat korda andma Jumala palge ette tõotust “igavest sinu ja koos nii heas kui halvas”, on silmakirjalik. Oma osa mängib siin seegi, et vaid 9 kuud pärast Evelin Ilvesest lahutamist oli president valmis uueks abieluks uue armastusega.

“Tegelikult oli see nii presidendile kui Ievale mõlemale esimene kiriklik laulatus, aga kas see nüüd just inimeste arvmust muudab. Luteri kiriku seadus tõepoolest ei määratle seda, mis moodi toimida juhul, kui abielu on purunenud ja lahutatud. Igal konkreetsel juhtumil on selliste paaride laulatamine jäetud vaimuliku otsustada, mis põhineb vaimulikul ja hingehoidlikul taktil. Ja kui tegemist on petmisega ja on teada, et inimene on käitunud ebaeetiliselt ja ta on petnud oma abikaasat, siis seda ükski kirik ega vaimulik heaks ei kiida ja sellisel puhul püüab vaimulik suunata iga inimest oma eksimuse tunnistamise ja meeleparanduse teele,” ütles Tiitus.

Tiitus sõnul on aga väga raske kõrvalseisjatel öelda, kes just on ühe või teise abielu purunemises süüdi. “Lõpuks teab tõde vaid jumal aga niimoodi kõrvalt vaatajatena on väga raske öelda, kelle süü on abielu purunemine. Enamikel juhtudel muidugi on suhtes ikka kahe osapoole panus ning me oleme kõik inimestena ekslikud.”

Tiituse hinnangul on siiski eetilisem, kui inimesed elavad korrastatud suhetes. “Me ei soovita kellelegi kergekäeliselt abielu lahutada, aga kui asjaolud on ühel või teisel põhjusel sellised, et suhe pole kantud vastastikkusest armastusest või austusest, siis ausam on püüda see abielu väärikalt lõpetada ja minna eluga edasi, mitte aga jäädagi elama topelteludes” arvas Tiitus.

Rooma katoliku kirik nii leebe korduvabiellujate suhtes pole ja seal lahutanud inimesi enam kiriklikult paari ei panda.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ärma mees
8. jaan. 2016 13:47
erti kurb on see, et Evelin pidi lahkuma kodust, mille ta sisuliselt üksi rajas, samal ajal kui Ilves teadaolevalt ka Brüsselis trikke tegi. Ieva naudib nüüd teise naise kätega rajatud kodu.
evka
8. jaan. 2016 13:45
evelin ju viitas oma blogipostituses ju otse, et see ieva ta sinna katusele ajas -seega ma loodan, et kirikuõpetaja lahkas seda probleemi põhjalikult, enne kui ILvese paar pani ja Ilves loodetavasti ka kahetses ....
ilvese hüsteeria
8. jaan. 2016 13:43
kas te mäletate, milline Rüütli vastane hüsteeria oli, et ILves on puhas ameeriklane ja Rüütel vana kommu ja lavastati kadrioru skandaal. Kas neil inimestel ka meie kultuurieliidil kes seda jänkit pukki aitasid, nüüd häbi ei ole. Sõimati Rüütli seniilseks, aga ILvese vaimuteravust näeme vaid twitteris öösel ja vindisena... Saime nüüd toreda "eetilise" "eesti" mehe, kellel on tegelikult Eestist suva ja oma peredest suva.... Rüütel oskas vähemalt eesti keelt ja tundis meie kultuuri.
siisike
8. jaan. 2016 13:40
ilves on ju oi kui aus mees, sai riigilt miljoni käibemaksu tagasi, kuigi ärmal majandustegevust polnud, nagu rääkis raidi saade.
teadjanaine
8. jaan. 2016 13:38
ah, et Ilvest suunati meeleparanduse teele ???? Kas ta pettis evelini ja ka ka ameeriklannast abikaasat Mary Bullocit ? Et ei mingit meeleparandust.