"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
National Geographic näitab dokumentaalfilmi Challengeri katastroofist (0)
22. jaanuar 2016
National Geographic

28. jaanuaril möödub 30 aastat kosmosesüstik Challengeri lennust, mis lõppes plahvatusega kõigest 73 sekundit pärast starti. Teaduskanal National Geographic esitleb spetsiaalselt aastapäevaks valminud dokumentaalfilmi "Challengeri katastroof: kadunud salvestised", kus juhtunut ja kosmosesüstiku pardal hukkunuid meenutatakse.

28. jaanuaril möödub 30 aastat kosmosesüstik Challengeri lennust, mis lõppes plahvatusega kõigest 73 sekundit pärast starti. Teaduskanal National Geographic esitleb spetsiaalselt aastapäevaks valminud dokumentaalfilmi “Challengeri katastroof: kadunud salvestised”, kus juhtunut ja kosmosesüstiku pardal hukkunuid meenutatakse NASA ja ajakirjanike salvestiste ning tollaste ajalehtede väljalõigete kaudu. Dokumentaalfilm on eetris neljapäeval, 28. jaanuaril algusega kell 23.30.

Televisiooniülekande vahendusel nägi kosmosesüstik Challengeri hukku 28. jaanuaril 1986. aastal ligi 17 protsenti ameeriklastest, sest süstiku pardal viibis programmi “Õpetaja kosmoses” raames astronaut ja pedagoog Christa McAuliffe, kes pidi olema esimene õpetaja, kes viib koolitunni läbi otse kosmosest. Pardal viibis veel 6 meeskonnaliiget, nende hulgas ka astronaut ja saksofonist Ronald McNair, kes pidi kosmoses salvestama loo muusiku Jean Michel Jarre’ plaadi tarbeks.

Challengeri katastroofi põhjustas kosmosesüstiku välispaagi plahvatamine parempoolse tahkekütusekiirendi tihendi purunemise tõttu. Pärast õnnetust sattus NASA ränga kriitika alla, sest neli inseneri olid korduvalt hoiatanud, et kiirendi tihendid on ohtlikud ning võivad põhjustada õnnetuse. Pärast katastroofi peatati kõik missioonid kuni parandati vead kosmosesüstikutes. Järgmine missioon startis 29. septembril 1988.

“Challengeri katastroof: kadunud salvestised” linastub National Geographic kanalil neljapäeval, 28. jaanuaril kell 23.30.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.