"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Kaitseväe radarid võivad nurjata Ida-Virumaa tuuletööstuse plaani (0)
27. jaanuar 2016
Scanpix

Kuigi Tuuletehnoloogia liidu ettevõtted tahavad rajada Ida-Virumaale elektrituulikute tööstust, ei pruugi nende plaan õnnestuda, kuna tuulikud hakkavad segama kaitseväe radarite ja väidetavalt ka luure tööd.

Õhuväe õhuseiredivisjoni õhuseire insener ja tehnilise grupi ülem major Mati Kuppar ütles Eesti Päevalehele, et radaritega on mitmeid probleeme, vahendas BNS. “Esiteks tekitavad tuulikute pöörlevad labad radarile valesihtmärke. Labade ioonkiirgus on ligilähedane lennuki kiirgusega, mis tähendab, et nad tuvastatakse kui õhusõidukid,” ütles ta.

Ent Kuppari sõnul on veelgi suurem probleem see, et tuuliku taha tekib pimeala ja teoreetiliste arvutuste põhjal ei ole radar võimeline seal lendavat objekti tuvastama. Kui tuulikud on 200 meetri kõrgused ja radarist piisavalt kaugel, siis jääb pimeala juba sellisele kõrgusele, kus võiks sõjalennuk liikuda, märkis Kuppar.

Eesti Päevalehe andmetel segab tuulikupark ka luure tegemist. Leht toob välja, et tuulikud segavad piiritagust pealtkuulamist. “Pöörlevad labad ajavad raadiosignaali nii sassi, et sealt ei saa enam tervet sõnumit ja selle päritolu kohta täiesti kindlaks teha,” kirjutas leht.

Ida-Virumaa tuuletööstuse projekti eestvedajad on Oleg ja Andres Sõnajalg, kelle ettevõttel Eleon AS-il on plaan ehitada Ida-Virumaale elektrituulikute tööstus, mis hõlmab iga-aastaselt kuni 60 tuuliku ehitamist ja loob 2020. aastaks 1200 kuni 1400 uut töökohta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.