"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
JUHTKIRI: Pealinna puhtus ka meie endi mure (0)
19. veebruar 2016
Scanpix

Linna puhtus sõltub linna tagatud teenuste kõrval ka kõigist linlastest – sigarisuitsetajaist lemmikloomapidajateni välja. Eriti kevadel annavad viimased tooni, sest lume alt välja sulanud suitsukonid ja kasside-koerte jäetud miiniväljad on kõigile näha.

Tallinlaste rahulolu oma linnaga pole tipus mitte ainult kodumaise  Saar Polli värske uuringu, vaid ka tänavuse Eurobaromeetri põhjal. Iga kolme aasta tagant rohkem kui 80 Euroopa linnas tehtud uuring näitas, et Euroopa pealinnade seas kuulub Tallinn elanike rahulolu poolest oma linna elukvaliteediga esikümnesse. Mõlemad uuringud näitavad positiivseid trende, mis peaks meie pealinnale ka Euroopa Rohelise pealinna tiitli lähemale tooma. 

Kui kõrgeimaid hindeid on pealinlased eelmistelgi aastatel andnud ühistranspordi seisukorrale ning rannaalade puhtusele, siis nüüd on Saar Polli elanike küsitlus esikolmikusse toonud ka “Pargi ja reisi” parklate ja ühistranspordi süsteemse korralduse. See tunnustus ja asjaolu, et “Pargi ja reisi” parklates on üha raskem vaba kohta leida, näitab, et linna ühistransport on üha enam meeldima hakanud ka autoomanikele. 

Tipptundide  autoummikute vähenemine tähendab aga omakorda igaühe tervisele olulise linnaõhu puhtuse paranemist. Jaanuarikuu  Eurobaromeeter näitaski, et õhu puhtust ja ka linna üldise heakorra kvaliteeti hindavad tallinlased üha kõrgemalt. Mõlemal puhul tõusis Tallinn Euroopa pealinnade seas seitsmendaks. Positiivsed hinnangud linna üldisele puhtusele on Eurobaromeetri kolme aasta taguse uuringuga võrreldes tõusnud koguni 16%.
Linna puhtus on aga asi, mis sõltub linna tagatud teenuste kõrval ka kõigist linlastest – sigarisuitsetajaist lemmikloomapidajateni välja. Eriti kevadel annavad viimased tooni, sest lume alt välja sulanud suitsukonid ja kasside-koerte jäetud miiniväljad on kõigile näha. Siinkohal üks praktiline ettepanek – ehk tasuks linna nõuded ja soovitused puhtuse tagamisel üles riputada ka trepikodade infostendidele?

Kevade tulekuga teeks veel ühe praktilise ettepaneku planeerijatele just jalutada armastavate linlaste seisukohast. Neljanurgelised minimalistlikud pingid võivad küll paberil või arvutiekraanil moodsad välja näha, kuid elanikele on linnaruum ühtlasi ka puhke- ja lõõgastuspaik. Seega ärme häbene võtta eeskuju mugavatest kumeratest seljatoega pargipinkidest, kus mõnus ka näiteks väiksem raamat või Pealinna ajaleht otsast otsani läbi lugeda. 

Saar Polli hiljutine uuringud näitab, et linlaste rahuolu oma elukeskkonnaga on kümne aasta jooksul järjepidevalt tõusnud ja jäänud suhtelise tipu lähedal üsna stabiilseks. Kui 2006. aastal oli rahulolu erandlikult madal (69%), siis alates 2008. aastast on rahulolevate osakaal püsivalt olnud üle 80% . Samas ei pruugi see ühise hoole tulemusena veel sugugi lagi olla.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.