"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Evelin Ilves: Eesti-nimeline maja on noori poisse täis, kes mängivad sõda (10)
25. veebruar 2016
Scanpix

"Eesti-nimelises majas ema ei ole kodus. See maja on noori poisse täis, kes mängivad sõda. NATO ja kübersõda - see on retoorika, mis Eesti riigiga seondub," lausus endine esileedi Evelin Ilves, kelle hinnangul võimu ja valitsuse juures pole piisavalt naisi.

Ilves nentis, et aja jooksul on vähenenud tema uhkus selle üle, et on eestlane, sest tema jaoks ei ole enam Eestimaa ja Eesti riik sama tähendusega. “Lõhe minu Eestimaa ja Eesti riigi vahel on hakanud kärisema ja väljakannatamatult sügavaks muutunud,” rääkis ta Delfile antud videointervjuus.

Ta meenutas Andrus Kiviräha viimast kolumni ja nõustus, et valitsuse suhtumine on tõesti selline, nagu rahvas oleks haige.

Ilvese sõnul puudub valitsuse ja rahva vahel dialoog ning lahendusi pakutakse vaid exceli-tabeliga.

“Eesti on ju meie kodu. See on üks maja. Kodu süda on köök ja köögis tehakse igasuguseid häid asju, räägitakse olulisi jutte. Elu toimub seal. Ema paneb toidu sisse palju armastust. See on ülimalt tähtis koht. Aga Eesti-nimelises majas ema ei ole kodus. See maja on noori poisse täis, kes mängivad sõda. NATO ja kübersõda – see on retoorika, mis Eesti riigiga seondub.

Süda on puudu, leiab Ilves. “Kui süda on kodus, siis kodust minnakse, aga tullakse sinna tagasi. Aga meilt praegu minnakse, minnakse, minnakse.”

Samuti ütles endine esileedi, et Eestis paigast ära tasakaal. “Meil on selgelt naisi puudu võimu juurest, valitsemise juurest. Kui isa teeb tööd ja ehitab aeda ja kaitseb, siis täpselt sama tähtis, kui mitte tähtsam, on see, kes hoiab seda tulekollet soojana, teeb süüa, teeb pai ja ütleb, et sa oled maailma parim. Seda on meil puudu. Järgmisena peaks tulema keegi, kes innustaks meid koos tegema, tõstaks eneseteadvust, et meil oleks energiat teha midagi koos,” kirjeldas Ilves, et Eesti vajab naispresidenti.

Kommentaarid (10)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sven
29. veebr. 2016 18:27
minule on Evelin sümpaatne, kaunis ja naiselik naine. Tal on ka palju õigeid mõtteid. Oma eksmehe kohta ta pole öelnud ka mitte ühtegi halba sõna ehkki see pidas abielu ajal armukest. Ja küllap ta ka aru sai, ei ta mees ei sobi presidendiks, kuna oli vaid ühe erakonna president. Aga küllap neil on teada juba, kes on järgmine. Sobiks vaid nende kambast Siim Kallas. Kõige hirmsam oleks presidendina näha nende kandidaatide seast neid kelleks on Ansip, Ligi, Paet, Roosimannused, Nestor jne. Aga valivad nad jälle nagunii, kes neile sobib ja ei pea kinni elementaarsest demokraatia ilmingust, et rahvas valib presidenti.
Lola
27. veebr. 2016 17:30
Palun käänake Andrus Kivirähki nime õigesti! Valus on lugeda, kui tema nimega tehakse isesugu vigureid
juss
27. veebr. 2016 09:35
Meie küla eided tahavad et neile alimente rohkem makstaks. Kodukolle soojana ja pai? Suurem osa ei saa ju sellegagi hakkama. Üksi on lihtsam, suurema sissetulekuga, lesides ajakirju sirvida. See naine kes kodus perega tubli on, saab ka pere toel ühiskondliku tegevusega end teostada võimu juureski palju asjalikku korda saata.
muhh
26. veebr. 2016 14:13
Kui emal on abielu ajal pea prahti täis ja armastust jagatakse hoopis Komeedi kohvikus, mitte koduköögis meesperele õigeid samme õpetades, siis ei ole mõtet pärast lahutust pläägutada.
naine
26. veebr. 2016 16:27
no see on ikka eriti rumal jutt ja näitab veelkord meeste lapsikust. kui mees peab aastaid armukest abielu kõrvalt siis ei pea küll naine talle enam midagi õpetama vaid lahkuma sellise mehe juurest. Evelinil on paraku õigus ja mingitel muhhidel pole siin mõtet pläägutada
Aleksandr Dovbos
26. veebr. 2016 11:15
õige jutt Evelin !
tiin a
26. veebr. 2016 11:02
natuke valus tõdeda, et seda, mida lihtrahvas on ammu täheldanud, näeb Evelin alles siis, kui on pjedestaalilt alla astunud, seni kuni seistakse kõrgemal on silma-ja kõrvahaigus ikka staatusega kaasa antud
TP.
25. veebr. 2016 14:34
Valitsuses on ainult noored poisid. Meil oli vaja sinna vanemaid tarku mehi ja naisi.
maria
25. veebr. 2016 12:46
ema pole kodus ja poisid mängivad sõda - HA HA HA, nii õige tähelepanek, evelin!
Siim
25. veebr. 2016 12:44
Evelinil on õigus, Eesti vajab rohkem naisi politiikasse.