"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Edgar Savisaar: meie oma Eri, rahva president! (4)
26. veebruar 2016
Scanpix

"Inimene saab suureks läbi oma tegude ja olemuse. Haruharva kasvab mõne inimese tähendus igavikuliseks, muutudes rahvuslikuks aardeks ja sümboliks. Selline sümbol, vaieldamatu autoriteet ja ühiskonna tasakaalustaja oli kõigi poolt armastatud Eri Klas," meenutab Edgar Savisaar lahkunud maestrot. Savisaare sõnul puudutas Eestis toimuv Klasi väga. "Ta valutas südant kogu Eesti pärast." 

“Inimene saab suureks läbi oma tegude ja olemuse. Haruharva kasvab mõne inimese tähendus igavikuliseks, muutudes rahvuslikuks aardeks ja sümboliks. Selline sümbol, vaieldamatu autoriteet ja ühiskonna tasakaalustaja oli kõigi poolt armastatud Eri Klas. Ta oli osa meie rahva ja maa ajaloost, samas alati kaasaegne, päikeseline – meie oma Eri, rahva president!” meenutab Edgar Savisaar lahkunud maestrot.

“Vaid pereliikmed ja kõige lähemad sõbrad teadsid võitlusest, mida Eri viimastel kuudel haiglavoodis pidas, lõpuni uskudes, et jõuab koos tärkava kevadega tagasi koju oma armastatud pere juurde. Aga talv on visa taanduma ja veebruaripäevade somp viis viimase jõu vaikuse kutsele vastu panna,” lausus Savisaar.

“Eri kabineti seinal on raamitud kaks motot, Jevgeni Jevtušenko luuletuse “Karjäär” viimane rida: “Ma teen karjääri sellega, et ma seda ei tee.” Ning Lydia Koidula luulerida: “Käi kindlalt! Nõua õigust! Aeg annab arutust.” Need olid põhimõtted, mida järgides astus ta läbi elu – kultuuri suursaadik, rahva vaimne liider, meie Eri,” meenutas Savisaar.

Savisaare sõnul oli Eri Klas talle oma inimene ning nad on koos palju ära teinud.

“Eri Klas tuli minu juurde Brigitta festivali ideega ja koos puhusime sellele festivalile elu sisse,” meenutab Savisaar, kelle sõnul toetas Klas teda väga palju ka haiguse ajal. “Ta käis mulle rääkimas, et ka tema elab omamoodi minu pärast, et mulle jõudu anda. Ta oli väga uhke, et tõusis ka ise pärast oma haigust taas jalgadele.”

Savisaare sõnul kohtusid nad viimati Meritoni hotellis, kuna Klas tahtis mulle rääkida oma murest Lääne Virumaa peetavate kaevandamise plaanide pärast. “Ta tahtis selle vastu võidelda ning kutsus isegi Ivo Linnat taas appi.”

Savisaare sõnul puudutas Eestis toimuv Klasi väga. “Ta valutas südant kogu Eesti pärast,” lausus Savisaar.

Savisaare kirjeldab maestrot tsiteerides teda ennast: “Usun oma rahvasse, usun sünnimaa tulevikku, ja seda lootust ei saa minult keegi võtta. Armastan oma abikaasat, lapsi ja lapselapsi, sõpru ning häid kolleege – armastan elu.”

“See armastus jääb meiega ka peale meistri lahkumist,” lausus Savisaar.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nii & naa
4. märts 2016 22:05
Героическая смерть, постыдная смерть. http://relevantinfo.co.il/смерть-второго-сорта/ Если человек погиб в теракте или в рамках военных действий, это воспринимается как национальная трагедия (а то и мировая, как в случае с терактами в Париже). Граждане скорбят, зажигают свечи, приносят цветы. Раненых навещают в больнице президент, премьер-министр . Их лица на всех экранах и на страницах газет. А если женщина была избита собственным мужем? Или получила тяжелые ранения? Или погибла? Это воспринимается как «личное дело», это не повод для национальной скорби. Если ее и интервьюируют, то обычно скрывают лицо, как будто она должна стыдиться того, что случилось. Впрочем, многие действительно будут ее обвинять. Либо – «плохая жена, сама виновата». Либо «бесхребетная, надо было уходить раньше».
naatsaretlane
2. märts 2016 10:43
Suurmees, kellest on saanud KIRGAS MÄLESTUS...
Silja
26. veebr. 2016 15:01
Ta oli tõesti rahva president!
Friidebert
26. veebr. 2016 14:50
Eri Klasist oli tõesti tajuda inimlikku soojust, talle läks Eesti rahvas korda, mitte nagu praegusele valitsusele.