"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Jassi Zahharov: Eesti oli Eri Klasile nagu oma laps (2)
26. veebruar 2016
Scanpix

"Ta oli suure hingega suur muusik, kes on Eesti jaoks väga palju teinud. Klas oskas  olulise ebaolulisest eraldada," lausus ooperilaulja Jassi Zahharov, kelle sõnul maestro Klas lahendas kõik probleemid tänu tarkusele, laiale silmaringile ja huumorimeelele. "Oli tunda, et meid juhib suur mees, kes ei lase liiga teha, kes hoiab ohje. Seda ta tegi kuni viimse hetkeni."

“Eri Klas oli suur inimene. Ta oli suur inimene ja väga hea inimene. Suure hingega suur muusik, kes on Eesti jaoks väga palju teinud. Vaatamata kõigele jäi ta Eestisse, tõstis siin Eesti muusikakultuuri ja oli siin lõpuni meie riigi rahvuskultuuri fondi nõukogu esimees. Oli tunda niisugust kindlat kätt. Oli tunda, et meid juhib suur mees, kes ei lase liiga teha, kes hoiab ohje. Seda ta tegi kuni viimse hetkeni,” sõnas Zahharov, kes armastatud dirigendi lahkumisest kuulis Pealinna käest.

“Ma ütlen edasi ka oma pojale (Mihhailile – toim.) selle, kes Klasi väga armastas ja hoidis, ta oli tema patroon. Mu poeg on dirigent, tal oli just Prantsusmaal kontsert ja ma ütlen talle selle uudise hommikul edasi, ta praegu puhkab. See on tema jaoks kindlasti väga halb üllatus, aga eks elu ole selline.

“Meie pere poolt on suur ja sügav kaastunne Eri Klasi lähedastele ja omastele.”

Zahharovi sõnul suutis Klas alati välja tulla ka keerulistest olukordadest täna huumorimeelele ja erakordsele tarkusele. “Ta oli suur inimene, ta oli väga suure nägemusega ja maailmas väga palju ringi käinud inimene. Ta oskas olulise ebaolulisest eraldada ja sellele mitte tähelepanu pöörata.”

Klas tõmbas inimesed endaga kaasa. “Inimesed kuulasid teda, sest nad said aru, et see on õige. Muidugi oli ta ka vaieldamatu autoriteet, kelle elu ja jumal pani paika sellisena, nagu ta oli meie juures. Klasi-sugused inimesed tulevad ja keerulised olukorrad lahenevad iseenesest, need lahtuvad iseenesest. Neid inimesi on väga vähe, ta oli vaieldamatult suur isiksus.”

Zahharovi sõnul oli Klasiga kohtumine alati meeldejääv, sest ta oli niivõrd ere isiksus. “Ta käis  mööda maailma ringi, ta kohtus väga paljude kultuuridega, orkestritega ja inimestega. Loomulikult see mõjutas tema maailmavaadet, tema olekut ja tema tegemisi muusikuna. Olles pisikeses Eestis, ta suhtus sellesse nagu oma lapsesse. Kui me siin midagi tegime, siis ta juhendas alati. Ta oli lihtsalt suur inimene. Suur, helde, hea inimene.”

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ülo
26. veebr. 2016 11:10
tõesti kurb, järjekordne suurkuju on meie seast lahkunud
Õige
26. veebr. 2016 10:49
Klasil oli tõesti suur hing!