"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eduard Vilde nalja-ja satiiriparemik sai kaante vahele (0)
29. veebruar 2016
Scanpix

Eduard Vilde 151. sünniaastapäeval Kadriorus kirjaniku majamuuseumis esitletav raamat sisaldab parimat valikut noore Nalja-Vilde huumorijuttudest mässumeelse Vilde mahlaka ja terava satiirini.

Reedel, 4. märtsil kell 15.30 esitletakse Eduard Vilde muuseumis (Roheline aas 3) Eduard Vilde nalja- ja satiirikogumikku “Vembumees Vilde”.

Eduard Vilde 151. sünniaastapäeval Kadriorus kirjaniku majamuuseumis esitletav raamat sisaldab parimat valikut noore Nalja-Vilde huumorijuttudest mässumeelse Vilde mahlaka ja terava satiirini.
Vilde huumoriloomingust tuntakse peamiselt “Vigaseid pruute” (1888) ja “Pisuhända” (1912). Ent tegelikkuses on Vilde nali terve omaette suur loominguosa. Kogumikku on valitud Vilde naljapalu erinevatest perioodidest. Nii on noore Vilde kergemakoelisi naljajutte, mis kirjutatud 19. sajandi lõpu lugejale; on teravat poliitilist satiiri ja lisaks muhedat ja andekat paroodiat eluliste, kultuuriliste ja kirjanduslike nähtuste üle. Nalja-Vilde kontseptsioon on taaskord üks oluline kiht, mis avab selle erakordse multitalendi ja võimeka looja mitmekülgsust.

Raamatu koostaja, Eduard Vilde muuseumi juhataja Kairi Tilga sõnul on eriti väärtuslik Vilde päevapoliitilise ja ühiskonnakriitilise naljaloomingu taasavaldamine. “Kogumikku valitud poliitilised pudemed ilmusid viimati enam kui pool sajandit tagasi. Võib-olla pole need enam nii kergesti mõistetavad, ent annavad aimu Vilde reageerimisvõimest enda ümber toimuvale,” märkis Tilga.
Raamatu tagakaanel tunnustavad igahaljast Vilde huumorit ka Mart Juur ja Andrus Kivirähk. „Kõik tänased nalja-eestlased – humoristid, satiirikud ja koomikud – on mingis mõttes Vilde õpilased,” ütleb Juur.

Esitlusel loeb raamatust katkendeid René Soom (Rahvusooper Estonia) ja musitseerib estoonlane Ülla Millistfer.

Vilde nalja- ja satiirikogumiku andis välja kirjastus SE&JS.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.