"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Indrek Neivelt: kui ettevõtjad ei taha muutusi, siis majandus ei hakkagi kasvama (0)
01. märts 2016
Scanpix

Ettevõtja Indrek Neivelti sõnul tahab erasektor, et peaminister paneks majanduse kasvama, kuid ise selle nimel midagi muuta ei taha - las teised teevad. "Kasumit ei tohi maksustada, alampalka ega alkoholi hinda ei tohi tõsta. Alampalga jõulisem tõstmine ja maksuseaduse muutus oleks üks väheseid meetodeid, kuidas ettevõtjaid nende mugavustsoonist välja saada," leidis Neivelt.

Neivelt kirjutas oma blogis, et viimane digitaalse arengu raport annab Eesti avalikule sektorile kõrge viienda koha, aga oluliselt halvemini käib meie ettevõtete käekäik. “See raport tõestab, et tänases majandusseisakus ei ole õige süüdistada praegust peaministrit. Sest peaminister ei loo töökohti ega tegele innovatsiooniga. Sellega tegelevad ettevõtted. Majanduskasvu mootoriks on ikka ettevõtjad ja kogu ühiskonna valmisolek areneda.

“Sama tööd tehes me rikkamaks ei saa. Kui me tahame, et majandus kasvaks, siis paljud firmad peavadki siit ära minema ja uued asemele tulema. Muidu kasvu ei tule.”

Neivelt kogemusel on Eestis levinud arusaam, et “”mina ise teen oma tööd õieti ja hästi ning midagi pole vaja muuta”. Aga teised peaksid “Eesti Nokia” tegema ja siis läheb meil kõigil elu paremaks. Ja kui muidu keegi Nokiat ei viitsi teha, siis peaks valitsus raha kokku panema ning andma korralduse teha “meie oma Nokia”.”

Meie majandus on Neivelt hinnangul kümne aastaga veidi kasvanud aga maailma majandus tervikuna on kasvanud oluliselt kiiremini. “See tähendab, et meie osatähtsus maailma majanduses on langenud. Me oleme küll absoluutses mõttes jõukamaks saanud aga mitte teistega võrreldes.”

“Nagu viimane Euroopa digitaalse arengu uuring näitas, on meil kõik väga hästi digitaalsete lahendustega avalikus sektoris. Hoopis erasektor jääb arengule jalgu. Samas avalikus ruumis kõlavad pigem erasektori süüdistused avaliku sektori suunas. Ja erasektor nõuab avalikult sektorilt muutusi. Avalik sektor justnagu ei tohi midagi öelda püha ja puutumatu erasektori suunas. Nemad on ju maksumaksjad. Aga tegelikult tuleks just meilt ettevõtjatelt küsida, et kus on innovatsioon? Kus on uued tooted ja teenused?”

Neibelt leiab, et ka avalikku sektorit on vaja reformida nii nagu ka maksusüsteemi. “Samas kui ma peaaegu kaks aastat tagasi tõstsin üles alampalga kiire kasvu teema, siis olid ettevõtlusorganisatsioonid selle suurimad vastased. Sealt tulevad signaalid on ühesed: ei mingeid muutusi. Kasumit ei tohi maksustada, alampalka ega alkoholi hinda ei tohi tõsta. Alampalga jõulisem tõstmine ja maksuseaduse muutus oleks üks väheseid meetodeid, kuidas ettevõtjaid nende mugavustsoonist välja saada. Aga muidu majandus kasvama ei hakka.”


“Kindel on ainult üks: sama asja samamoodi tehes meie elu paremaks ei lähe.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.