"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Müstilised tehingud Tallinna Sadamas: üks mees aitas nii jäälõhkujat müüa kui ka osta ja kirjutas ise hindamisakti (0)
02. märts 2016
Scanpix

"Maakler, kes selle vahendas, on hiljem saanud ka selle laeva haldajaks. See kõik tekitab küsimusi," lausus sadama uurimiskomisjoni liige Jaanus Karilaid. "Minu silmadele ja kõrvadele tundub see selline absurdne olukord," lisas Artur Talvik.

Tallinna Sadama tütarfirmat TS Shipping juhtiv Ülo Eero ongi see maakler, kes aitas Botnicat Eestile müüa, vahendas Postimees Kanal 2 saadet “Radar”. Riigikogu uurimiskomisjoni juhtiv Talvik pole aga kindel, et Eerole makstud 250 000 oli ainuke niinimetatud maakleritasu, mis tehingu pealt maksti. “Ma nüüd täpselt ei tea, kui kaugele ma rääkida võin, aga kuna osad paberid on seotud Marshalli saartega, siis võimalik, et seal maksti veel midagi kuhugi,” avaldas ta.

Ent ometi tundub ju veider, et sama mees, kes laeva müügist esmalt tulu teenib, tuleb kohe pärast seda laeva ostja ehk riigifirma palgale. See tundub kummaline ka sadama tehinguid uuriva riigikogu komisjoni teisele liikmele Karilaiule. “Kuidas on võimalik, et kõik asjad kattuvad ja üks inimene siis on ühelt poolt teenuse vahendaja, pärast on ka teenuse haldaja ja summad on jätkuvalt väga-väga suured?” küsis Karilaid.

Lisaks sellele, et Eerost sai pärast tulusat vahendusteenust sadama tütarfirma juht, oli ta juba selle tehingu toimumise ajal teiselt poolt ka Tallinna Sadama nõustaja. Talvik ütleb, et ka mitmele asjaosalisele, keda tehingu asjus küsitletud on, näib see lugu tagantjärgi segane.

“Et paljud ei saanudki aru, et kas seesama inimene, kes oli maakler, et kas ta oli nüüd siis müüjate maakler või ostjate nõustaja. Ühel hetkel istus ta ühel pool lauda, teisel hetkel, teiste inimeste käest kuuled, ta istus hoopis teisel pool lauda. Paras segadus oli sellega,” teadis Talvik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.