"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
UURING: Pagulashirm muudab eestlasi ja venelasi lähedasemaks (8)
04. märts 2016
Scanpix

Soovimatus Eestis näha pagulasmasse on peamine koht, kus haakuvad 100-protsendiliselt eestlaste ja mitte-eestlaste huvid, rääkis Euroopa parlamendi saadik Yana Toom, kes tutvustab Saar Polli uuringut "Rahvussuhted Eestis".

Uuringutefirma korraldas Toomi tellimusel uuringu jaanuaris. Toomi sõnul selgus küsitlusest, et pagulasi ei soovi siia ei eestlased ega Eesti venelased. ”Tuleb välja, et see on ainus või peamine koht, kus haakuvad 100-protsendiliselt eestlaste ja mitte-eestlaste huvid,” lausus Toom ETV saates Kahekõne”.

Toomi sõnul on üks asi see, mida valitsus räägib Brüsselile ja teine asi, mida tegelikult tehakse Eestis. “Ma usun, et rahvas kindlasti ei ole pagulasmasside poolt. Aga ma väidan, et ka Eesti valitsus ei ole nende poolt, sest sõnumid, mida me edastame Brüsselile erinevad väga meie tegudest siin Eestis,” selgitas Toom. “Praegu on meil vaid 12 pagulase toimikud laua peal, kelle hulgast me hakkame valima. Samas nende kvoot oli 600 millegagi ja ka härra Rõivas selle vastu ei vaielnud.”

Toomi hinnangul otsustab pagulaste üle siiski rahva hääl, mitte ühe või teise erakonna vaated. “See pole EKRE või Keskerakond või keegi teine, see on ikkagi arusaamine sellest, kuidas suhtub asjasse paraku Eesti inimene,” lausus ta.

Lisaks selgub uuringust, et üle 2/3 eestlastest peavad vene kultuuri enda jaoks huvitavaks ning üle  3/4 eestlastest arvavad, et Eesti elanikele on vene keele oskus vajalik. “See pole esimest korda kui Eesti ühiskond näitab laia maailmavaadet, mis pole meie poliitikutele alati iseloomulik,” märkis Toom. “Teise keele oskus võib olla abiks töö leidmisel. Samas võib soov õppida teist keelt näidata ka soovi teist kultuuri paremini mõista.”

 

Kommentaarid (8)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Olav
5. märts 2016 09:02
Parandan vea, peab olema venelastesse. Ei märganud, et üks täht jäi puudu.
Jah
5. märts 2016 08:59
See on juba pikemat aega nii, et Brüsselile luuakse vale pilt meie elust Eestimaal. Juba Ansipi põhiline tegevus oli välise klantspildi loomine. Peale Yana Toomi pole seal ju kedagi, kes selgitaks, kuidas asjad tegelikult on. Teised saadikud on nagu tina tuhka kadunud meie riigi jaoks. Ei ole siiski võimalik, et Brüsselis ei teata meie rahva raskest olukorrast, uurimused on ju näidanud, et oleme elatustaseme poolest üks viimastest ja vajame abi. Vähemalt pole meie riik tüliks Brüsselile.
Eve
5. märts 2016 08:52
Vene kultuur on väga huvitav ja vene kultuuritegelased kõrgel tasemel.
Olav
5. märts 2016 08:50
Normaalse orientatsiooniga eestlased on alati hästi suhtunud enelastesse, eriti siin elavatesse. Meie kaasmaalased pole mitte midagi halba teinudki. Iga rahvuse seas on igasuguseid inimesi, ka eestlaste seas. Kujutage ette kui alatult käitutakse, kui kedagi tahetakse poliitikast kõrvaldada.
yankee
4. märts 2016 23:12
http://politikus.ru/events/71462-donald-tramp-predlozhil-pereselit-pribaltov-v-afriku.html Leedu ajakirjanik rääkis Donald Trumpile vene ohust Baltikumis. Trump vastas, et saadab baltlased Aafrikasse ja aafriklased Baltikumi, ja probleem ongi lahendatud.
korrektsust
4. märts 2016 22:07
Lugupeetavad oleme korrektsed miljonid ja miljonid Euroopasse taritavad araabid ja neegrid on tavalised vägivaldsed sissetungijad mitte nn pagulased. Sisuliselt toimub Euroopa islamiseerimine - Euroopast saab Arabistan ja Aafrika. Ja muide seda mingite Prüsseli kogunenud tüüpide juhtimisel ja teat Euroopa riikide otsesel mahitamisel. Oleme esmalt terminites korrektsed ainult nii saab reaalset Euroopas toimuvat mõista.
nüanss
4. märts 2016 20:44
See lähenemine aga ei meeldi peavoolupoliitikutele ja peavoolumeediale.
Kurb
6. märts 2016 05:52
Hanso taolistele kindlasti mitte. Kui siinsed venelased ja eestlased on omavahel sallivad, siis see on otsene oht oravate võimule. Kogu aeg peab meedia abil kaht kogukonda pinges ja lõhenenult hoidma. h