"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ilves rändekriisist: isolatsionism on Euroopale nõrgestava mõjuga (6)
12. märts 2016
Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves ütles laupäeval Helsingi ülikoolis peetud loengus, et avatus teeb Euroopa tugevamaks, isolatsionism aga nõrgemaks.

Ilves möönis, et avatus annab Euroopa Liidule (EL) rahvusvaheliselt nii poliitilist kui ka majanduslikku jõudu, liikmesriikide kapseldumine ja isolatsionism aga võtab seda vähemaks. Euroopa Liidu ühtsus pole Ilvese hinnangul kunagi varem olnud nii tugeva surve all kui praegu. Bertelsmanni Fondi ekspertide arvutused näitavad, et Schengeni viisaruumi kokkuvarisemise majanduslik hind võib järgmisel kümnel aastal olla kokku 1,4 triljonit eurot, ütles Ilves.

Kõneldes rändekriisist, mis kompab Euroopa Liidu tugevuse piire, meenutas Ilves, et Soomes küsis mullu asüüli 30 000 põgenikku ning osa neist tuli üle Venemaa piiri. Selline põgenike arv kätkeb endas väljakutseid ühiskonnale, millega Soome on hakkama saanud erakordse rahulikkuse ja efektiivsusega, tõdes Ilves ja lisas, et see ei saa olla lõpmatu. Ilves möönis, et kui Soome on võtnud Itaaliast 96 ja Kreekast 44 Euroopa Liidu siseselt ümberpaigutatavat põgenikku, siis Eesti alles arutab esimese ümberpaigutatava põgeniku vastuvõtmist.

Kõneldes niinimetatud kõvast julgeolekust, rõhutas Ilves, et kuigi Eesti ja Soome on seni teinud erinevaid valikuid oma julgeoleku kindlustamiseks, ühendab mõlemat riiki otsustavus ohtudele vastu seista. Seejuures on need ohud paljuski samad.

Ilves rääkis ka Eesti-Soome IT-alasest koostööst, nimetades seda majanduslikuks võimendiks, kus kahe lahenaabri partnerlus saaks olla hea eeskuju ja alus nii piirkondlikule kui ka laiemale IT-koostööle.

Ilves kohtus Helsingis ka oma Soome kolleegiga – president Sauli Niinistö ja tema abikaasa kutsusid Eesti presidendipaari tööhommikusöögile, kus arutati Läänemere piirkonna julgeolekupilti mõjutavaid tegureid ning IT-koostöö tulevikku. 

Väino Tanneri Fondi kutsel peetud loengu teemaks oli piirkondliku julgeoleku mõju Euroopa nüüdsele julgeolekukeskkonnale.

Väino Tanner oli Soome väljapaistev riigimees, välisminister 1939.-1940. aastani kestnud Talvesõja ajal ja soomlaste kaitsetahte üks olulisi kujundajaid.

Kommentaarid (6)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

piir kinni
13. märts 2016 11:47
Kõik Eesti poliitikud peavad karmilt nõudma Prüsseli kogunenud tüüpide ja osade Euroopa Liidu riikide juhtide sõna otseses mõttes debiilse senise nn immigratsioonipoliitika lõpetamist. Sisuliselt kriminaalse illegaalse immigratsiooni mahitamist ja osalt ka suunamist. Miks kõik muhameedlased tahavad Saksamaale ja Rootis - kas keegi viitsib mõelda selle üle, ega vist? Tuleb lõpetada miljonite ja miljonite noorte muhameedlaste Euroopa tarimine eurooplaste kukile ja eurooplannade kallale. Toimub vägivaldne sissetung Euroopa ja osad Euroopa juhid ajavad selle juures mingit arusaamatut mula. Euroopa on väga avatud maailmaosa ja kes siin mingit nn isolatsiolismi märkab? Võiks ikka veidi Euroopas ringi käia silmi lahti hoides. Aga põhiline piir kinni illegaalide ees tänu loodavale piirivalvele ja tugev politsei illegaale deporteerima. Eeskuju võiks võtta Iisraelilt. On võimalik hakkama saada kui ikka tegelikult tahetakse. Või siis eurooplannad haaremi ja eurooplased põllaorjaks või siis kastreeritult koduorjaks.
Jah
13. märts 2016 08:41
Meile on nõrgestava mõjuga selline mees nagu Ilves.
Eve
13. märts 2016 08:34
Ilves ajab nii rumalat juttu, valetab ja topib oma nina võõraste riikide siseasjadesse, ise ei oska olukorda arvestada ja on üks paras sõjaõhutaja ja ässitaja.
concept
12. märts 2016 21:19
Messias saabub siis, kui Euroopa ja kristlik maailm on hävitatud, ja selleks kasutatakse islamit. http://globalfire.tv/nj/15de/juden/18nja_merkel_vollstreckt_den_bann.htm Ich frage euch: Sind das nicht wunderbare Nachrichten, dass der Islam Europa überrennt? Der Messias wird erst kommen, wenn Edom, also Europa und die Christenheit, vollkommen zerstört sind. Ja, das sind wunderbare Nachrichten." http://www.concept-veritas.com/nj/15de/politik/20nja_der_grosse_plan.htm Tšehhia endine president Vaclav Klaus: Merkel ja Gauck hävitavad Euroopa tsivilisatsiooni. Die Deutschen sind Flüchtlinge im eigenen Land. Merkel lässt sie aus ihren Wohnungen vertreiben, um fremde Schlaraffenlands-Tramper darin unterzubringen. Anetta Kahane erklärte vor der Fernsehkamera von RT 2010 (Wortlautprotokoll) dieses Programm so: "Einwanderung ist die Zukunft. Man kann nicht in einer globalisierten Welt leben, in der Mitte der Welt, in Europa, ohne Einwanderung, ohne die Verlegung ganzer Bevölkerungen. … Die Völker sind nämlich nicht mehr nur weiß, oder schwedisch, oder portugiesisch, oder deutsch. Sie sind zu multikulturellen Schauplätzen geworden." Rahvasteränne on kutsutud esile teadlikult, see on "in & trend".
lugeja
12. märts 2016 21:10
Rabi Levi Brackman: Euroopa islamiseerimine on hea asi. http://new.euro-med.dk/20160311-new-migration-routes-danish-imam-we-are-now-conquering-these-countries-list-with-22-000-isis-incl-european-warriors-leaked-4-uk-newspapers-bring-albert-pikes-3-wo.php New Migration Routes. Danish Imam: “We Are now Conquering These Countries”. List with 22.000 ISIS Incl. European Warriors Leaked. 4 UK Newspapers bring Albert Pike´s Plan “3 World Wars”. The Daily Mail 10 March 2016: Migrants are apparently now using the Russian route into the EU. In Jan., Finnland received 500 migrants against 700 in the whole of last year. The EU plans to beg Putin stop this flow – probably in return for ending the sanctions against Russia (Angela Merkel´s warmest goal).
Ivo
12. märts 2016 19:10
Mõttetu mees, igale poole topib oma nina ja häbi peaks olema anda mingit nõu Soomele, kuna see maa on sada korda etem, kui meie oma. Seda on osatud juhtida nii, et rehva elatustase on kõrge, meil aga viimaste seas. Kõige hullem veel, et Ilves ässitab vihavaenu.