"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Valitsus pole haldusreformi tehes läbi mõelnud, kust hakkavad omavalitsused raha saama (1)
13. märts 2016
Scanpix

Kuigi valitsusliikmed kiidavad peatselt Riigikokku arutamisele jõudvat haldusreformi seadust, leiab näiteks Linnade Liit, et haldusreformi tahetakse läbi viia vales järjekorras. Valitsus räägib küll, et omavalitsused saavad ühinemise korral suuri toetusi, kuid tegelikkuses ei ole valdade-linnade tulubaasi moodustamine veel läbi mõeldud. 

Eesti Linnade Liidu juht Jüri Võigemast rääkis Tallinna TV uudistesaates, et siiani pole Eestis reformimõõtu asja kohaliku omavalitsuse tasandil toiminud. Reformina saavat käsitleda vaid vahepealseid rahastamise muudatusi.

“Praeguse haldusreformi põhiküsimus on seotud reformi etapilisusega ehk sellega, et teise etappi on jäetud omavalitsuste tulubaasi teema. Üldse ei saa nõustuda aga kohalike omavalitsuste sunniviisilise ühendamisega,” nentis Võigemast.

Võigemasti sõnul on ka oluline, et Eestis hästi tegutsevate kodanikuühiskonna struktuuriüksuste sõnaõigus suureneks.

“Erinevad ministrid on üritanud haldusreformi teha aastaid, tee sellele avas Andrus Ansipi lahkumine Euroopa avarustesse,” tõdes sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna valitsuse pressikonverentsil.

Tsahkna loodab, et valitsus, Eesti poliitilised erakonnad, kohalikud omavalitsused ja eelkõige seal inimesed võtavad seda võimalust väga tõsiselt. “Ekspertide analüüsi järgi on elujõulise omavalitsuse elanike arv vähemalt 11 000. IRL soovib, et otsused, mille üle täna valitsuses vaieldakse, on kantud pikemast perspektiivist.” 

Rahandusminister Sven Sester ütles valitsuse pressikonverentsil, et Eesti 213 omavalitsusest 82 peavad juba praegu läbirääkimisi ning seda valitsuse tegevusest tulenevalt. “Meie huvi on, et omavalitsused oleksid võimalikult tugevad, selleks tuleb neile anda signaal ja ambitsioonikust. Mida suurem on omavalitsus, seda tugevam ta on. Selles ei vaidle vastu ükski valitsuse liige.”

Loe ka:

Palts: haldusreform ei ole logistilistiliselt loogiline

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Signe
14. märts 2016 17:54
Valitsusel on see ükskõik, nagu on neil ükskõik, mis meie maal toimub ja kuidas rahvas elab.