"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PEETER ERNITS TÖÖPUUDUSEST: Tegelikult on Eestis küürakas maksusüsteem (1)
14. märts 2016
Scanpix

"Pärast 2000. aasta eksperimenti, kui ettevõtte tulumaks kaotati, hakati tõstma muid makse – tööjõumakse ja aktsiise ja käibemaksu –, on tegelikult neid minejaid veel. Mis te arvate, on teil mingeid hinnanguid, kui paljud veel selle aasta numbri sees selle küüraka maksusüsteemi tõttu Eestist lahkuvad?" küsis riigikogulane Peeter Ernits peaminister Taavi Rõivaselt suurkoondamiste kohta aru. 

Rõivase sõnul pole põhjus mitte maksusüsteemis. “Hiljuti oli Riigikogu menetluses eelnõu, mis juba täna keskmise palga lähedale oleks sättinud küllalt kõrge maksuastme. Aga mis sellest ikka enam meelde tuletada. Loodetavasti neid eelnõusid nii pea rohkem ei esitata,” oli Rõivase mitemidagiütlev vastus.

Üldiselt on kaks valikut: kas investeerida tehnoloogiasse – investeerida teadmistesse ja suurendada selle konkreetne ettevõtte lisandväärtust Eestis, võimaldades maksta kõrgemat palka ja käia kaasas üldise palgatasemega – või liikuda riiki, kus palgatase on väiksem,” põhjendas ta mitmete ettevõtete tegevuse üleviimist teistesse riikidesse ja sellega kaasnevaid töökoha kaotusi.

Riigikogulane Tarmo Tamm üritas valitsusjuhti maa peale tagasi tuua. “Me elame vist erinevates riikides. Minu teada on välisinvesteeringute maht praegu umbes 20 aasta madalaimal tasemel. Riigireservid vähenesid aastaga vist üle 300 miljoni. Te räägite uutest ettevõtetest ja uutest töökohtadest. Majanduskasv oli ka 1% eelmisel aastal.”

“Te lugesite siin töökohad ette, aga eelmisel aastal kaotati ainuüksi põllumajanduses töökohti nii palju, et 300 piimafarmi pandi kinni. Korrutage see kümnega, see teeb 3000 töökohta. Ja see kõik on konkurentsi küsimus. Ei saa majandada, kui me oleme ebaterves konkurentsis võrreldes naabritega,” selgitas Tamm ja tõi näiteks ka diislikütuse aktsiisi.

“Aktsiis, mida te tõstsite sellel aastal, järgmisel ja ülejärgmisel aastal plaanite veel tõsta, paneb meie transpordiettevõtted – kõik need ettevõtted, kes tegelevad transpordiga – väga ebatervesse konkurentsi olukorda. Elektriaktsiis on meil 4,47, Lätis ja Leedus on 1.” lisas ta ja soovitas valitsusel ettevõtete konkurentsivõimet parandada ja oma aktsiisipoliitika üle vaadata.

Arupärijaid täiendas Kadri Simson, kellearvates on Eesti majanduskasv märksa tagasihoidlikum ning ei ole ka suurt lootust, et tekib juurde uusi töökohti, mis korvaksid kaotatud töökohad Ida-Virumaal. 

“Peaminister on aga andnud välja väga optimistlikke seisukohti, väites, et Eesti elanike sissetulekud on igati tõusnud, ostujõud on suurenenud ja tööpuudus pole ka enam eriliselt suur,” sõnas Keskerakonna aseesimees viidates tõigale, et Ida-Virumaal on juba täna 6540 registreeritud töötut.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eve
14. märts 2016 19:53
Peaminister pole ainult oskamatu, hoolimatu ja tahtejõuetu vaid tuleb välja, et valelik ka veel. Eks EL-us usutakse seda, sest välist klantspilti on pikalt silutud.