"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Setod sõidavad Ungarisse külastama käesoleva aasta soome-ugri kultuuripealinnu (0)
15. märts 2016
Vabariigi Presidendi Kantselei

17.-19. märtsini külastab setode delegatsioon käesoleva aasta soome-ugri kultuuripealinnu Ungaris, Veszprémi ja Iszkaszentgyörgyt, kus tutvustatakse seto kultuuri. 

Setod võtavad osa ka Budapestis üheksandat korda toimuvast Eesti kultuuri nädalast.

Möödunud aastal soome-ugri kultuuripealinna tiitlit kandnud Obinitsa leelokoorid “Mokornulga leelokoor” ja “Seto Miihi Summ” esinevad 17.
märtsil Veszprémis ja Iszkaszentgyörgys erinevatel sündmustel.
Iszkaszentgyörgys avatakse 2015 aasta soome-ugri kultuuripealinna sündmusi avav ja Obinitsat ja Setomaad tutvustav fotonäitus. Koos välisminister Marina Kaljuranna ja Tartu linnapea Urmas Klaasiga osaletakse ja esinetakse Tartu-Veszprémi sõpruse 45. aastapäeva tähistamisel Veszpremi Raekojas.

18. märtsil toimuvad Iszkaszentgyörgys seto toidu ja käsitöö õpitoad, samuti tantsuõppused.

19. märtsil tutvustavad setod oma kultuuri Ungari Etnograafiamuuseumis Budapestis. Seto päeval saab kuulata leelot, õppida tantsu ning traditsiooniliste seto roogade valmistamist, osaleda pukitrüki töötoas ja vaadata temaatilist filmi. Üritus kuulub ühtlasi ka Eesti Instituudi Ungari esinduse korraldatud neljas linnas toimuva festivali “Eesti nädal” kavasse, mis püüab tutvustada eesti kultuuri võimalikult mitmekesiselt: näituste, filmiprogrammi, jazzkontserdi, raamatuesitluste ja teatrietenduse jms kaudu.

Möödunud aastal oli 25 miljoni soome-ugri keskuseks, soome-ugri kultuuripealinnaks, Setomaa, Obinitsa. Setomaal toimus eelmisel aastal üle 60 kultuurisündmuse, mida külastas üle 25 000 inimese.

2014. aastal oli soome-ugri kultuuripealinnaks Udmurdimaal asuv Starõje Bõgi küla. 2016. aastal kannavad soome-ugri kultuuripealinna tiitlit ühiselt Ungaris 60 000 elanikuga Veszprem ja 2050 elanikuga Iszkaszentgyörgy.

Soome-ugri kultuuripealinnade liikumine on ellu kutsutud rahvuspiirkondade arengu hoogustamiseks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.