"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuringud: koolide soojustamine võib halvendada siseõhu kvaliteeti (0)
15. märts 2016
Scanpix

Ahhaa teaduskeskuses teisipäeval tutvustatavad uuringud teemal "Siseõhu kvaliteet koolides ja koolieelsetes lasteasutustes" märgivad, et mitmes soojustatud õppehoones on kehva ventilatsiooni tõttu siseohu kvaliteet halvenenud.

 

Kõige mahukam koolide siseõhu uuring SINPHONIE viidi läbi 2011-2012 aastal, milles Eesti osales koos 22 Euroopa liidu riigiga. Uuringu tulemustes selgus, et mitmel pool Euroopa riikides leidus klassiruumides saasteaineid kogustes, mis ületasid WHO suunisväärtusi ja võivad kahjustada koolilaste tervist. Eesti koos teiste Põhja-Euroopa riikidega paistis uuringus osalenute hulgast silma positiivsemate näitajatega. Uuringu lõpptulemusena töötati välja tervisliku koolikeskkonna saavutamise suunised.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) 2013-2014 aasta projektis “Surveys in schools” tõdeti samuti, et ruumide sisekliima avaldab olulist mõju laste tervisele, eriti neile, keda kimbutavad allergiad. Seepärast on oluline, et kooliruumid oleksid puhtad, ohutud ja ventileeritud.

Aasta hiljem Terviseameti Keskkonnatervise uuringute keskuse (KTUK) poolt läbi viidud soojustatud ja soojustamata koolimajade siseõhu kvaliteedi uuring Tallinnas näitas, et hoonete soojustamine tõstab süsihappegaasi kontsentratsiooni siseõhus ja seda eriti juhtudel kui ventilatsioonisüsteem ei tööta efektiivselt. Süsihappegaasi lubatust kõrgem tase mõjutab aga oluliselt keskendumisevõimet ja võib seeläbi mõjutada ka laste õpitulemusi.

Üldiste ja koheste soovituste kohaselt tuleks klassiruume tuulutada igal vahetunnil. Ventilatsiooniavasid ja -süsteeme tuleb hooldada regulaarselt, vastavalt hooldamisjuhendile. Klassiruumides tuleb kasutada märgpuhastust ja eelistada tahvleid, mille puhul ei kasutata kriiti.

Terviseamet on koostöös oma partneritega viimase 10 aasta jooksul oluliselt suurendanud tähelepanu koolide ja koolieelsete lasteasutuste õhukvaliteedile nii järelevalve käigus kui ka erinevates uuringutes osaledes. Järelevalve lasteasutuste siseõhu kvaliteedi üle ja selle parandamine on kuulunud alati terviseameti prioriteetide hulka.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.