"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Maailmapank kasutab oma uuringus Eestis kogutud andmeid (0)
22. märts 2016
Scanpix

Esmaspäeval kohtusid üle-euroopalise küsitlusuuringu SHARE Eesti kogumiku koostajad Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskuses (EDK) Maailmapanga esindajatega, et anda ülevaade uuringu tulemustest ja panustada poliitikasoovituste väljatöötamisse.

Maailmapank on läbi viimas hoolduskoormuse ja hooldusvajaduse uuringut, mille raames kaardistatakse probleemid sotsiaal- ja tervishoiuteenuste pakkumises ning hooldusvajaduse ennetamisel, teatas Tallinna Ülikool. Sellega seoses kogusid Maailmapanga ja riigikantselei esindajad teavet andmeallikate kohta, kust saada usaldusväärset teavet rahvastiku tervisliku seisundi kohta ja riigi kulutuste kohta hooldusteenuste valdkonnas, vahendas BNS.

Uuringu eesmärk on prognoosida tuleviku teenusevajadusi ja hoolduskoormuse majanduslikke mõjusid.  “Maailmapank juba analüüsib SHARE rahvusvahelise uuringu andmeid, sealhulgas neid, mis on kogutud Eestis kahe uuringulainega. Kohtumisel selgus, et SHARE Eesti projekt saab Maailmapanga eesmärkidele kaasa aidata ka SHARE Eesti niinimetatud kohaliku mooduli andmetega, kust saab näiteks Eesti-spetsiifilist infot meie 50+ elanikkonna puuete kohta,” selgitas  EDK vanemteadur Luule Sakkeus.

Lisaks on EDK teinud aastaid ülevaateid puuetega inimeste tingimuste kohta Eestis võrgustikule “Academic Network of European Disability Experts (ANED), mille raportid on samuti Maailmapanga ekspertidele oluline infoallikas.

Kohtumine oli seotud eelmise aasta lõpus riigikantselei juurde loodud hoolduskoormuse rakkerühma tegevusega, mille eesmärk on kaardistada lähedaste hooldamisega seotud probleemid ning töötada välja inimeste vajadustest lähtuvad lahendused.

Maailmapanka esindasid kohtumisel vanemökonomist Aparnaa Somanathan, konsultandid Irina Mozhaeva ja Elyssa Finkel. Kohtumisel osalesid ka hoolduskoormuse vähendamise rakkerühma koordinaator Rauno Mäekivi ja rakkerühma teadusjuht Taavi Lai. SHARE uuringu läbiviijatest osalesid kohtumisel vanemteadurid Luule Sakkeus ja Lauri Leppik, nooremteadur Tiina Tambaum ja sotsiaaltöö lektor Kersti Kriisk.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.