"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Meteoroloogiapäev keskendub kliimamuutuste mõjule (0)
23. märts 2016
Scanpix

Tänane rahvusvaheline meteoroloogiapäev kannab intrigeerivat alapealkirja "Kuumem, kuivem, märjem. Silmitsi tulevikuga" ja keskendub kliimamuutuste mõjule erinevate valdkondade vaates.

Keskkonnaagentuuris peetaval seminaril avatakse, kuidas mõjutab meteoroloogia paljusid teisi eluvaldkondi, näiteks majandust, tervist ja muud sellist.

“Meteoroloogia hõlmab rohkem kui vaid ilmavaatlemist ja -prognoosimist. Ilmastik mõjutab suuresti paljude valdkondade toimimist, mistõttu keskendub tänavune meteoroloogiapäeva seminar meteoroloogia ja muude valdkondade lõimumisele,” ütles Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Üleilmse meteoroloogiapäeva seminari avab keskkonnaminister Marko Pomerants. Sealsed ettekanded annavad aimu kliimamuutuste mustrist, kuidas meri toimib kliimamuutuste puhvri ja indikaatorina, kuidas puu aastarõngaste ja okaste abil seirata kliimamuutuste mõju puudele ning kes on kliimapagulased. Samuti selgub, millised olid lõppenud aasta olulisemad ilmarekordid, kuidas on muutunud Tartu maratoni ilm läbi aegade, milline on kuumalainete mõju inimeste suremusele ning milline on ilmaprognoosi ja selle teekonna tähtsus Päästeametile. Peale seminari saavad huvilised osaleda temaatilistes õpitubades.

Eelmine aasta möödus paljudes kohtades rekordsoojalt. Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni andmetel on viimastest dekaadidest iga dekaad olnud eelmisest oluliselt soojem. 2011-2015 oli seni mõõdetust kuumim periood ning 2015 oli kõige kuumem aasta alates kaasaegse ilmavaatluse sünnist 19. sajandi lõpus. Eesti 2015. aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,6 kraadi, kui norm on 6 kraadi, mis tegi sellest viimase poole sajandi kõige soojema. Möödunule ligilähedane oli ka 2008. aasta, mil Eesti aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,4 kraadi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.