"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Mart Nutt: ei usu, et president valitakse riigikogus (1)
30. märts 2016
Scanpix

Presidendi kandidaatidena seni meedias väljakäidud isikuid on tõsiselt võetavad, ent enne kampaania käivitumist pole mõet tulemuse osas spekuleerida, kommenteeris riigikogulane Mart Nutt. Ta ei usu, et Eestis kerkiks üles Donalt Trumpi sarnane "must hobune".

“On märtsi lõpp ja presidendiralli on alles alanud. Seega ei maksa esimesi startijaid kohe pjedestaalile panema hakata ja kellelegi kuldmedalit rinda kinnitama,” ütles Riigikogu liige Rainer Vakra.

Vakra nentis Tallinna TV uudistesaates, et tema meelest on huvitav, et Siim Kallas nii vara startis. “Ühelt poolt on see eeliseks, teisalt annab võimaluse tuletada meelde kõiki talle varasemalt etteheidetud patte.”

Arvestades Eiki Nestori kuvandit ja olekut, siis teda Vakra presidendina hästi ette ei kujuta.

Vakra tunnustas aga Marina Kaljuranna toetust ning tõi tema puhul esile selle, et Kaljurand pole välisministrina pidanud osalema üheski skandaalis ega ole ka sisepoliitikas kellegi osas oma arvamust avaldanud.

Riigikogu liikme Mart Nuti hinnangul on vähe tõenäoline, et riigikogu suudab seekord presidendi ära valida. Presidendi kandidaatidena meedias väljakäidud isikuid peab Nutt tõsiseltvõetavateks, ent enne kampaania käivitumist pole tema meelest mõtet tulemuse osas spekuleerida.

Nutt lisas, et nn musta hobuse versiooni Ameerika mõistes ta Eestis presidendivalimistel ei näe.

Riigikogu liige Martin Helme sõnas, et EKRE ei toeta presidendi ametikohale kedagi, kes on Reformierakonna võimuvertikaali pikendus Kadriorus. “Siin pole persionaaliaga midagi pistmist. Olgu Reformierakonna kandidaadiks Kallas, Kaljurand, Nestor või Paet, see ei oma tähtsust. Me lihtsalt ei toeta Reformierakonna võimu mõju jätkumist Kadriorus.”

Helme märkis, et EKRE pole veel otsustanud, kas panna välja oma presidendikandidaat või toetada kedagi kandideerivatest.

Kui presidendi valimised toimuksid homme oleks välisministri toolil istuv Marina Kaljurand rahva silmis antud ametikoha kandidaadina liidripositsioonil. Teisel kohal oleks kindlalt Edgar Savisaar, kolmandal Siim Kallas, seejärel Indrek Tarand, Arnold Rüütel, Mart Helme, Urmas Paet, Eiki Nestor ja Tunne Kelam.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Mait Rebane
30. märts 2016 19:10
Artiklis mainitud üheksast kandidaadist sobiks ehk teatava mööndusega Indrek Tarand.