"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti saab ühe lipupäeva juurde, lihavõtted ei pikene (1)
31. märts 2016
Scanpix

Eesti saab juurde uue lipupäeva: 8. oktoobril peetakse ettevõtjapäeva. Möödunud aastal tähistati päeva esmakordselt, nüüd otsustati sellest kujundada traditsioon. Lihavõtteesmaspäevast aga vaba päeva ei saa.

Ettevõtusminister Liisa Oviir on võtnud oma südameasjaks, et ettevõtjapäeval 8. oktoobril lehviksid Eesti majadel lipud. “Ettevõtjapäeva edaspidine võimalik muus kui lipupäeva vormis tähistamine võib anda negatiivse signaali ettevõtjatele, aga ka ühiskonnale laiemalt,” põhjendas minister ERRi vahendusel. 

Eesti lipu seadus sätestab praegu 15 kehtivat lipupäeva, millest osad on ka riiklikud tähtpäevad, lisaks heisatakse lipud riigikogu, kohaliku omavalitsuse üksuste volikogude ja Euroopa Parlamendi valimiste päeval ja referendumipäeval. 

Ehkki omaalgatuslikult annavad mõned koolid ja ettevõtted juba lihavõtteesmaspäeva vabaks, siis valitsus selles seisukohas järeleandmisruumi ei näe. Tallinna Inglise Kolledžis (TIK) ja Vanalinna Hariduskolleegiumis oli sel esmaspäeval vaba päev, et pikendada lihavõttepühi.

Lihavõtteesmaspäev on suuresti surnud päev: ka riigisisesed pankadevahelised maksed ei tööta, välismaa filiaalide ja klientidega suhelda ei saa. Teisisõnu: küsitav, kas sel tööpäeval Eesti töömesilased ka 0,5% SKP-sse annavad, nagu teistel tööpäevadel keskmiselt, nagu rõhutas Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar, kes ei poolda päeva vabaks andmist. Tema hinnangul on päeva vabaks andvaid tööandjaid siiski pigem vähe.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kobarpühad
31. märts 2016 20:25
Ja see päev läheks sujuvalt üle piiblikangelase Lot mälestuspäevaks! (Loti tütred jootsid oma isa maani täis ja siis magasid temaga kordamööda.)