"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Euroopa eesistujat seostatakse Poola presidendi surmaõnnetusega (0)
31. märts 2016
Scanpix

Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja ja Poola ekspeaministri Donald Tuski endisele abile ja veel neljale isikule esitati süüdistused, mis on seotud 2010. aastal president Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu nõudnud lennukatastroofiga.

Lech Kaczyński oli praeguse peaministri Jarosław Kaczyński vend. Valitsusjuht on süüdistanud Tuski ja tema ametnikke presidendi surmale kaasaaitamises.

Süüdistused esitasid Varssavi kohtus mõnede hukkunute sugulased, kelle sõnul ei täitnud Tuski abid oma kohustust teha vajalikke ettevalmistusi turvalise lennu tagamiseks.

Kaitsjate sõnul vastutasid lennu eest peamiselt Lech Kaczyński ametnikud.

Võimuerakonna Seaduse ja Õigluse partei esimees Jarosław Kaczyński ja mitmed teised parteiliikmed kahtlevad Poola ja Venemaa juurdlustulemustes, mille kohaselt oli presidendilennuki allakukkumine õnnetus ning johtus inimlikust eksitusest ja halvast ilmast.

Poola ja Venemaa uurisid juhtunut eraldi, kuid mõlemad leidsid, et lennuki allakukkumine Smolenski lähedal tihedas udus maandumist alustades oli õnnetus. Mõlemad osutasid pilootide vigadele, kuid Poola uurijad süüdistasid lisaks veel Vene lennujuhtimiskeskust.

Lennuki vrakk on endiselt Venemaal ja venelased keelduvad seda Poolale välja andmast. Moskva sõnul analüüsitakse seda ikka veel, Poolas on keeldumine tekitanud aga paljudes kahtluse, et midagi varjatakse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.