“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Mustpeade majas kõlab peagi taas eri riikide parim muusika (0)
01. aprill 2016
Scanpix

Mustpeade majas saab kuulata New Yorgi ja Londoni 1960ndate džässi, tango ja muusikalide kontserti, mille jõudis kokku panna hiljuti lahkunud maestro Eri Klas.

Sel laupäeval jätab publik Mustpeade majas hüvasti Tallinna filharmoonia pika ja menuka üritustesarjaga “Salong”. Viimase ürituse kava on koostatud hiljuti lahkunud Eri Klas soovitusel ning see on pühendatud kahele maailmalinnale – New Yorgile ja Londonile – ning seal 1960ndatel kõlanud džässile, tangodele ja muusikalidele.

“Eri Klas pidas väga lugu džässist ja seetõttu on see õhtu mingil määral taaskohtumine temaga,” ütles Tallinna filharmoonia peaprodutsent ja pressiesindaja Heili Vaus-Tamm. “Ka Klasi nimi on taas plakatitel. Seekord maestro kasutütre Angelika kaudu, kes tegutseb põhiliselt Soomes tango- ja ooperilauljana. Angelika toob kaasa kava, milles teevad kaasa soome džässilegendid, kes olid ühtlasi Eri Klasi head sõbrad.”

1960ndate hitid

“Salongi” seekordne kava koondab selliseid 1960ndate sümboliks kujunenud hitte nagu “Yo soi, Maria” Astor Piazzolla tango-ooperist “Maria de Buenos Aires”, Michel Legrandi kirjutatud tunnusmuusikat filmile “Cherbourg´i vihmavarjud”, Jimmy McHugh´ laulu “On the Sunny Side of the Street” ja Irving Berlini džässistandardi “Alexander´s Ragtime Band”.

“”New York – London 1960″ toob publiku ette kaks maailmalinna muusikas, kommentaarides ja pildis,” rääkis Vaus-Tamm. “Tegemist on New Yorgi ja Londoni muusikalise võrdlusega. 1960ndad oli aeg, mil muusikal, tango ja džäss olid jõudnud publiku huviorbiiti.”

Saali ja lava vahel ärgu olgu piiri

“Salongi” ürituste sari algas kaheksa aastat tagasi. Vaus-Tamme sõnul oli tema mõte ja soov selle sarjaga seoses algusest peale, et saali ja lava vahel ei tekiks piiri ning publik saaks üheks õhtuks koos esinejatega esitletavasse ajastusse sulanduda. Publik on saanud nähtu ja kuuldu kohta küsimusi esitada, esinejad on jaganud kommentaare ning ajastuhõngu on alati aidanud luua videolõigud, fotod, kostüümid ja ka pakutavad toidud.

“Oleme püüdnud näidata, miks mingi linn on mingil ajastul olnud maailma kultuurikaar-dil oluline,” ütles Vaus-Tamm. “Meie eesmärk oli näidata võimalikult erinevaid kohti. Meil on olnud kavad Iisraeli, Hispaania ja Ladina-Ameerika teemal, väga huvitav oli Soome ja Argentiina tangode võrdlus.

Sarja üritustel sai korraga osaleda 120 inimest. Vaus-Tamme sõnul olid need reeglina välja müüdud ja üritustesarja ei lõpetata publikuhuvi puuduse tõttu. “Lõpetame sellepärast, et kaheksa tegutsemisaasta jooksul on põhilised kohad ja teemad läbi käidud,” selgitas ta. “Ei olnud enam punkti, mida oleks tahtnud publikule väga näidata, ja kordama polnud ka mõtet hakata.”

Salongi üritustesarjast ei jää aga maha tühja kohta, sest tänavu sügisest alustab või õigemini jätkab üle kaheksa aasta teine sari “Diplomaatilised noodid”. “Selle sarja kohta on palju küsinud nii publik kui ka esinejad,” rääkis Vaus-Tamm. “Sari lõppes, kui algas “Salong”. “Diplomaatilisi noote” tehakse koos saatkondadega ja see tutvustab ühe või teise maa kõige iseloomulikumat, huvitavamat ja värvikamat kultuurinähtust.”
———————-

Kontserdisarja “Salong” lõpupidu

Sarja “Salong” viimane kontsert toimub 2. aprillil kell 19 Mustpeade majas.
Laulab ja kommenteerib Angelika Klas-Fagerlund. Muusikat teevad Soome džässilegendid Pentti Lasanen klarnetil ja saksofonil, Pekka Sarmanto kontrabassil, Seppo Hovi klaveril.

Video Külli Mariste, stiilikunstnik Liivika Põvat-Straus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.