"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Rändeeksperdid: lõimumist tuleb kohe alustada (0)
01. aprill 2016
Scanpix

"Mida kauem kestavad erinevad tugitoimingud ja lükatakse edasi näiteks kohaliku keele õpetamist, väheneb inimese motiveeritus lõimuda ühiskonda," selgitas Soome Rändeinstituudi direktor Tuomas Martikainen.

“Rändekriis on tõsine kriis ja sellega tuleb väga tõsiselt tegeleda. Teame, et rändekriisi juured on sügaval ja kaugel ega lõpe aasta või kahega,” sõnas välisminister Marina Kaljurand.

Kaljurand märkis Tallinna TV uudistesaates, et valitsusel tuleb teha otsuseid, mis ei ohusta Eesti riiki ja meie inimeste julgeolekut. “Täna on Eestisse jõudnud 15 sõjapõgenikku, ent oleme kohustatud vastu võtma 500. Ei tohi olla viha ja vaenu õhutamist ega asjatut paanika tekitamist. Oluline on teha koostööd erinevate riikide vahel, et tõsine kriis üle elada.”

Rändekriis on tänase Euroopa üks suurimaid väljakutseid, mis kipub inimesi jagama sisserände tulisteks vastasteks ja pooldajateks. Proovile on pandud Euroopa riikide solidaarsus ja ühtsus.

Tartu Ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru rääkis, rändekriisi puhul ei saa me unustada ruumilist poolt ja suhtevõrgustiku tekkimist. “Need on väga olulised paralleelühiskondade vältimiseks. Inimesed peavad omavahel kohtuma ja meie jõudma sinnamaani, et kohtuksid sisserändajad, põliselanikud, erinevad rahvastiku rühmad nii naabritena kui ka töökaaslastena. Lõimumisega on saavutatav see, et paralleelühiskondi ei tekiks.”

Soome Rändeinstituudi direktor Tuomas Martikainen tegi konverentsil ettekande hiljutiste sisserände voogude kogemusest Põhjamaades. Tema sõnul on pagulaste integreerimine oma iseloomult riigiti erinev. “On oluline, et inimesed, kes tulevad uude kohta, tunneks end algusest peale aktsepteerituna. Oluline on ka see, et lõimumisprotsess käivitatakse võimalikult ruttu. Mida kauem kestavad erinevad tugitoimingud ja lükatakse edasi näiteks kohaliku keele õpetamist, väheneb inimese motivatsioon.”

Põhja- ja Baltimaade rändekonverentsil arutletakse teemal sisserände uued suundmused ning lõimise väljakutsed Põhja- ja Baltimaades.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.