"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Bakuu: relvarahu jõustub Armeenia vägede lahkumisel hõivatud aladelt (0)
04. aprill 2016
Scanpix

Bakuu peatab tule tingimusel, et Armeenia väed lahkuvad hõivatud Aserbaidžaani aladelt ÜRO julgeolekunõukogu otsuse kohaselt, ütles Aserbaidžaani välisministeeriumi pressisekretär Hikmet Hacıyev.

“Aserbaidžaan on valmis tulistamise lõpetama. Kuid Armeenia väed tuleb ÜRO julgeolekunõukogu otsuse kohaselt hõivatud Aserbaidžaani alalt välja viia ning riigi terviklikkus taastada rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,” ütles Hacıyev Interfaxile kommentaariks Armeenia presidendi Serž Sargsjani kompromissivalmiduse avaldusele.

Tema sõnutsi on Aserbaidžaan korduvalt öelnud, et relvarahurikkumiste ja pinge kasvu peamine põhjus on Armeenia vägede viibimine Aserbaidžaanis.

Hacıyev meenutas samuti, et Aserbaidžaan otsustas ühepoolselt peatada vastupealetungi 3. aprillil vaatamata sellele, et Armeenia väed tulistavad rindejoonel rahulikku elanikkonda ja Aserbaidžaani vägesid.

Mägi-Karabahhis teravnes olukord laupäeval, mil algasid lahingud, kus kasutati ka õhujõude ja suurtükiväge.

Pühapäeval teatas Aserbaidžaan ühepoolsest relvarahust, kuid nii Jerevan kui Stepanakert väidavad, et lahingud jätkuvad. Armeenia ja Mägi-Karabahh on teatanud valmisolekust 1994. aasta relvarahust kinni pidada, kui aserid endistele positsioonidele tagasi tõmbuvad.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased. Ööl vastu laupäeva puhkenud kokkupõrgete näol on siiski tegemist tõsise eskalatsiooniga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.