"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Karilaid: ohtlikud e-valimised võivad rikkuda põhiseadust? (5)
05. aprill 2016
Scanpix

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaid esitas peaminister Taavi Rõivasele arupärimise, mis puudutas e-valimiste vastavust põhiseadusele, kus teatavasti seisab kirjas, et valimised peavad olema ühetaolised, üldised ja otsesed.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaid edastas peaminister Taavi Rõivasele arupärimise, mis puudutab e-valimisi ning ennekõike nende vastavust põhiseadusele. Nimelt soovivad arupärijad kuulda peaministri hinnangut põhiseaduses toodud nõudele, et valimised peavad olema ühetaolised, üldised ja otsesed.

“E-valimised tõstatavad mitmeid küsimusi, millest üheks suuremaks on kindlasti nende otsene vastuolu meie põhiseadusele. On ju selge, et üksi füüsiliselt hääletamiskabiinis käimine ei ole kuidagi ühetaoline ID-kaardiga kodus või tööl hääletamisega võrreldes. Seega ei täida me enam põhiseadusesse kirjutatud nõuet, et läbiviidavad valimised peavad olema ühetaolised, üldised ja otsesed,” selgitas Karilaid arupärimise tagamaid.

Rahvasaadiku sõnul on e-hääletus tunduvalt vähem läbipaistev kui paberhääletus. Kui paberhääletuse kõiki toiminguid on võimalik vaadelda ja rikkumisi lihtsalt ning arusaadavalt tuvastada, siis elektrooniliste valimiste puhul niisugune kindlus puudub. See võib aga kaasa tuua ohu valimistulemuste ulatuslikuks manipuleerimiseks.

“Soovime, et peaminister põhjendaks selgelt ära, miks näiteks hääletamiskabiinis antud hääli säilitatakse kauem kui ID-kaardiga läbi arvuti antud hääli. Kas tegemist pole valijate ebavõrdse kohtlemisega ning miks ikkagi peab e-hääli kiirendatud korras hävitama,” küsis Karilaid ja jätkas, “uudisteagentuur Bloomberg avaldas äsja värvika kirjelduse maailma ühest kurikuulsamast poliithäkkerist Andrés Sepúlvedast, kes suunab oma jõu ja energia mõne tipp-poliitikust kliendi “ametisse aitamisele” kõikvõimalike kübermanipulatsioonide ja tema konkurentide andmete varastamise kaudu.”

“Kõnealune kirjutis pakub ennekõike mõtteainet seoses Eesti e-valimistega, sest see näitab, kui keeruline on e-süsteeme kaitsta poliitilise häkkerluse eest. Seda ohtu on mõistnud enamus maailma riike, kes pole e-valimisi töösse võtnud. Tasub endalt küsida, kas me oleme tõepoolest niivõrd palju võimekamad kui paljud suurriigid, kes endale taolisi valimisi lubada ei julge,” lõpetas Jaanus Karilaid.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

sass
5. apr. 2016 18:13
oPossum: tegeled demagoogiaga nagu Karilaidki :( Faktiks jääb siiski see, et a) e-hääli säilitatakse siiski täpselt sama kaua kui paberhääligi ning b) e-hääli ning paberhääli loetakse (korduvalt) üle täpselt samadel tingimustel - valimiskomisjoni otsuse peale, komisjoni ning vaatlejate juuresolekul.
oPossum
5. apr. 2016 17:25
Hävitatakse, sest muidu võib asi lihtsalt haisema minna, kuna tegu on kõige ehtsamate poliitiliste ekstrementidega, mille pikaajaline säilitamine oleks veel ka ohtlik asjaosaliste tervisele.
sass
5. apr. 2016 13:49
e-hääli EI HÄVITATA kiirendatud korras, vaid neid säilitatakse täpselt sama kaua kui paberhääli, nii on seaduses paika pandud. Karilaiul kui Riigikogu liikmel peaks häbi olema paranoikude väljamõeldud külajutte levitada, lugegu vastavat seadust parem.
oPossum
5. apr. 2016 17:40
Paberhääled ei ole mingid salastatud ega avalikkuse eest varjatud dokumendid. Nii nagu kogu paberhääletamisprotsessi ennast on ka antud paberhäälte ülelugemist võimalik erinevalt e-häältest ja -hääletamisest kohe valimisjärgselt üsna lihtsate vahenditega kõigi poolt usaldusväärselt vaadelda ja kontrollida ning seetõttu kõik võimalikud rikkumised ka koheselt tuvastada, mis muudab ka nende edaspidise pikema säilitamise sisuliselt mõttetuks. Pealegi võtavad paberhääled juba ka puhtfüüsiliselt enam ruumi, kui valimisteks kasutatud server või selle kõvaketas. Seega on Karilaiu tõstatatud küsimus siiski igati omal kohal ja pole vaja siin niisama hämada.
Ok
5. apr. 2016 13:13
See on küll kahtlane teema, miks e-hääli niimoodi siis hävitatakse?