"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
KuMu näitab alates reedest oma hitte (0)
05. aprill 2016
Scanpix

Alates 8. aprillist on Kumu kunstimuuseumis avatud uus näitus "Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust". Näitus on täies mahus koostatud Eesti Kunstimuuseumile kuuluvate teoste põhjal.

17. veebruaril 2016 sai Kumu kunstimuuseum 10-aastaseks. See sündmus on heaks põhjuseks, et ka näitusetegevuses keskenduda muuseumi ühele põhirollile – kunsti kogumisele ja säilitamisele – ning tuua tähelepanu keskmesse sellega seotud protsessid.

Sellest lähtuvalt astub näitus “Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust” vaataja ette mitme ülesandega, soovides mõningaid neist lahendada üheskoos. Esiteks, kaardistades Eesti Kunstimuuseumi kaasaegse kunsti oste, näeb väljapanek endal teejuhi rolli ja on kantud soovist juhatada vaataja kunstimaailmas sageli ebaselgeks jäävate protsesside ja liikumiste juurde.

Muuseum ostab Eesti Kultuurkapitali toel kaasaegse kunsti teoseid kogusse neljal korral aastas, nüüdiskunsti alamkogusse kuulub näituse avamise seisuga 423 kunstiteost. Kunstimuuseumi ostude kaudu ka kunsti arenguga seotud dünaamikaid, uute meediate plahvatusliku kasutuselevõtu kõrval vaikseid mõõnaperioode, kunstisuundade vahetumist, suuri lootusi ja eredaid esiletõuse talletades toob ekspositsioon välja läbilõike viimaste kümnendite kunstist, mis on jõudnud väljasisese ringluse lõpp-punkti – muuseumi kogusse.

Teiseks, näitust võib käsitleda ka eesti kaasaegse kunsti alternatiivse püsiekspositsioonina ja mõtiskleda kuraatorivalikute üle selle koostamisel. Kolmandaks, hiti mõistet kasutades opereerib näitus meediumina kunsti ja publiku vahel, pakkudes välja nii kaasaegse kunsti klassikat kui ka vähem tuntud teoseid sisaldava valiku, milles saab oma eelistuste näol aktiivselt kaasa rääkida ka publik. 

Näitusel osalevad kunstnikud: Kadi Estland, Dénes Farkas, Kristiina Hansen & Johannes Säre, Minna Hint & Liisi Eelmaa, Kristin Kalamees, Tellervo Kalleinen, Flo Kasearu, Jass Kaselaan, Eve Kiiler, Karel Koplimets, Kaarel Kurismaa, Marco Laimre, Arne Maasik, Annette Merrild, Marge Monko, Eléonore de Montesquiou, Tanja Muravskaja, Kristina Norman, Katja Novitskova, Kaido Ole, Puhas Rõõm, Laura Pählapuu, Alina Rudnitskaja, Tõnis Saadoja, Tarmo Salin, Ene-Liis Semper, Liina Siib, Jaan Toomik, Mart Viljus, Tõnis Vint.

 

Kuraatorid: Kati Ilves, Eha Komissarov, Annika Räim

Näituse kujundajad: Raul Kalvo, Helen Oja

Graafiline disainer: Indrek Sirkel

 

 

Sellest lähtuvalt astub näitus „Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust“ vaataja ette mitme ülesandega, soovides mõningaid neist lahendada üheskoos. Esiteks, kaardistades Eesti Kunstimuuseumi kaasaegse kunsti oste, näeb väljapanek endal teejuhi rolli ja on kantud soovist juhatada vaataja kunstimaailmas sageli ebaselgeks jäävate protsesside ja liikumiste juurde. Muuseum ostab Eesti Kultuurkapitali toel kaasaegse kunsti teoseid kogusse neljal korral aastas, nüüdiskunsti alamkogusse kuulub näituse avamise seisuga 423 kunstiteost. Kunstimuuseumi ostude kaudu ka kunsti arenguga seotud dünaamikaid, uute meediate plahvatusliku kasutuselevõtu kõrval vaikseid mõõnaperioode, kunstisuundade vahetumist, suuri lootusi ja eredaid esiletõuse talletades toob ekspositsioon välja läbilõike viimaste kümnendite kunstist, mis on jõudnud väljasisese ringluse lõpp-punkti – muuseumi kogusse. Teiseks, näitust võib käsitleda ka eesti kaasaegse kunsti alternatiivse püsiekspositsioonina ja mõtiskleda kuraatorivalikute üle selle koostamisel. Kolmandaks, hiti mõistet kasutades opereerib näitus meediumina kunsti ja publiku vahel, pakkudes välja nii kaasaegse kunsti klassikat kui ka vähem tuntud teoseid sisaldava valiku, milles saab oma eelistuste näol aktiivselt kaasa rääkida ka publik.

 

Näitusel osalevad kunstnikud: Kadi Estland, Dénes Farkas, Kristiina Hansen & Johannes Säre, Minna Hint & Liisi Eelmaa, Kristin Kalamees, Tellervo Kalleinen, Flo Kasearu, Jass Kaselaan, Eve Kiiler, Karel Koplimets, Kaarel Kurismaa, Marco Laimre, Arne Maasik, Annette Merrild, Marge Monko, Eléonore de Montesquiou, Tanja Muravskaja, Kristina Norman, Katja Novitskova, Kaido Ole, Puhas Rõõm, Laura Pählapuu, Alina Rudnitskaja, Tõnis Saadoja, Tarmo Salin, Ene-Liis Semper, Liina Siib, Jaan Toomik, Mart Viljus, Tõnis Vint.

 

 

Kaarel Kurismaa. Figuurid ja kassid. 2006. Eesti Kunstimuuseum

 

Näitusega kaasneb kataloog.

 

Pressipildid leiate siit.

 

Kuraatorid: Kati Ilves, Eha Komissarov, Annika Räim

Näituse kujundajad: Raul Kalvo, Helen Oja

Graafiline disainer: Indrek Sirkel

 

Toetajad:

 

Borg-logo-2015-1

 

http://www.kulka.ee/photos/logo.jpg

 

Lisainformatsioon:

Kati Ilves

Kuraator

6026099, 5697 9909

kati.ilves@ekm.ee

 

 

Helene Tedre

Kommunikatsioonijuht /Communication Manager

Eesti Kunstimuuseum / Art Museum of Estonia

Tel +372 602 6026+372 5681 6706

helene.tedre@ekm.ee

 

 
 
 
Manuste ala
 
Manuse image001.jpg eelvaade

 
 

image001.jpg
 

 
 
 
 
 
Klõpsake siin, et teha valik Vasta või Edasta
 
 
 
1,14 GB (7%) / 15 GB on kasutusel
Viimane tegevus kontol: 54 minutit tagasi

Üksikasjad

 
   

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.