"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eduard Vilde muuseumis räägitakse kevadisel publikupäeval kodutundest (0)
07. aprill 2016
Scanpix

Eduard Vilde muuseumis toimub näituse "Kuldse peaga nõel" raames 23. aprillil kella 11-17 kevadine ja mustriteküllane publikupäev, mis toob majja kaks põnevat loengut, päikeseküllase Vilde verandakohviku ja mõnusa ajastutunde.

Publikupäev “Kuldse peaga nõel” mõtestab läbi pitside ja tikandite 20. sajandi alguse kodutunnet. Loenguga esinevad tekstiiliajaloolane Urve Mankin ja folklorist Marju Kõivupuu, avatud on Vilde verandakohvik ja tutvuda saab Vilde muuseumi ajastupärase interjööriga.
Tekstiiliajaloolane Urve Mankin tutvustab näitusel olevate esemete toel tol ajal enim levinud kodutekstiilide mustreid, tehnikaid, vahendeid ja materjale. Väga kogenud tekstiiliproff annab ka näpunäiteid vanade tekstiilide hoidmise ja hoiustamise kohta.
Naised lõid kauni käsitöö kaudu turvalist kodutunnet. Suure kontrastina on aga sageli helgete pitside ja tikandite taga rasked saatused, valusad valikud, puudus ja sõda. Folklorist Marju Kõivupuu mõtestabki peente mustrite, pitside ja satside psühholoogilisi tagamaid.

Publikupäeva täpne ajakava:
12.00 Urve Mankin “20. sajandi alguse kodutekstiilidest ja käsitöörõivastest”
14.00 Marju Kõivupuu “Ilu ei panda padaje. Loomisest ja loomingust läbi naiste näputöö”
11-17 Võimalus tutvuda Eduard Vilde 1920ndate ajastupärase koduga. Kohapeal saab mängida erinevaid otsimismänge, mis mõeldud nii lastele kui täiskasvanutele.

Näitusel “Kuldse peaga nõel” eksponeeritakse Kilvetite perekonnale (erakollektsioon) kuuluvaid käsitööna valmistatud rõivaid ja tekstiile. 1910-1950. aastatel valminud kollektsioon annab ilmeka ülevaate Eesti kodukultuuri arenguloost läbi ühe perekonna naiste loo. Näitus on Eduard Vilde muuseumis avatud kuni 14. maini 2016.
Sissepääs 2 eurot. Eduard Vilde muuseumi tegemiste kohta leiab lähemalt infot: www.linnamuuseum.ee/vilde ja facebook.com/vildemuuseum ja Tallinna Linnamuuseumi kohta: http://www.linnamuuseum.ee/

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.