"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Veebruaris kasvas eksport aastaga 7 protsenti ja import 5 protsenti (0)
11. aprill 2016
Scanpix

Kaupade eksport kasvas 2016. aasta veebruaris võrreldes eelmise aasta veebruariga 7 protsenti ja kaupade import 5 protsenti; ekspordi kasvust kolmandiku andis Eesti päritolu toodete ekspordi kasv.

 

Veebruaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 0,9 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 140 miljonit eurot, möödunud aasta veebruaris oli puudujääk 151 miljonit eurot, teatas statistikaamet.

Veebruaris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid 20 protsendiga Rootsi, 16 protsendiga Soome ja 9 protsendiga Läti. Eksport kasvas enamikesse peamistesse sihtriikidesse, kõige enam ehk 23 miljoni võrra Rootsi, 20 miljoni võrra Kanadasse ja 12 miljoni võrra Soome. Eksport kahanes enim ehk 16 miljoni võrra Hollandisse.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mitmesuguseid tööstustooteid. Veebruaris kasvas peaaegu kõigi kaubajaotiste eksport. Enim kasvas väljavedu kolmes kaubajaotises: mitmesugused tööstustooted, kus kasvu panustasid enim kokkupandavad ehitised; transpordivahendid, ehk peamiselt sõiduautod) ja elektriseadmed, kus peamiselt kasvas andmesideseadmete eksport. Kahanemine toimus mehaaniliste masinate kaubagrupis.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas veebruaris ekspordist 70 protsenti. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kasvas Eesti päritolu kaupade eksport 3 protsenti. Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli Eesti kümnest peamisest ekspordi sihtriigist suurim Taani 94 protsendiga ja Suurbritanniasse 89 protsendiga ning 20 protsendiga väikseim Venemaale eksporditud kaubas. Eesti päritolu kaubad on Eestis toodetud ja töödeldud kaubad.

Veebruaris imporditi kõige enam kaupu Soomest, osatähtsus 13 protsenti, Saksamaalt, osatähtsus 11 protsenti, Lätist ja Rootsist, mille kummagi osatähtsus oli 9 protsenti. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kasvas kõige enam ehk 18 miljoni euro võrra import Saksamaalt, 14 miloni euro võrra Lätist ja 13 miljoni euro võrra Rootsist. Samal ajal vähenes enim ehk 19 miljoni euro võrra import Venemaalt.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, mehaanilisi masinaid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning transpordivahendeid. Enim suurenes mehaaniliste seadmete ja transpordivahendite sissevedu. Samas vähenes oluliselt mineraalsete toodete sissevedu.

Võrreldes tänavu jaanuariga kasvas veebruaris kaupade eksport 11 protsenti ja import 8 protsenti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.