"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Varsti võib ühiskaardiga sõita ka Helsingi trammis (0)
15. aprill 2016
Scanpix

Taavi Aasa kohtumine Helsingi linnapea Jussi Pajuneniga viis edasi tuleviku kaksiklinna ideed, millele pandi alus tänavu jaanuaris, kui sõlmiti n-ö vastastikuse mõistmise memorandum. 

Kaksiklinna aitaks luua näiteks linnade ühine piletisüsteem. “See lubaks tallinlastel oma rohelise kaardiga sõita ka Helsingi linna bussides, trammides ja metroos, kui kaardile on laetud sõiduks vajalik summa,” selgitas Aas.

Projekti on heaks kiitnud ka Helsingi ja Pajuneni sõnul hakkab see nüüd edenema. “Loodetavasti paari aasta jooksul muutub mõte konkreetsemaks ja saab ka teoks,” mainis Pajunen.

Suhted aina soojemad

Aas omakorda loodab, et mõlemad linnad on valmis rakendama ühist sõidukaarti juba järgmisel aastal.

Ühine sõidukaart on ka Helsingile väga oluline, sest läbikäimine kahe linna vahel tiheneb pidevalt. Seda nentis ka linnapea Pajunen. “Kõige tähtsam on areng inimestevahelises suhtlemises,” kinnitas ta. “Iga aastaga reisib üha rohkem inimesi Helsingi ja Tallinna vahel. Mõlemas on kaksiklinna idee kinnistunud ja ka riikidevahelises suhtluses on tunda, et seda toetatakse, ministeeriumid mõistavad kavatsust üha paremini,” rääkis Pajunen.

Kõik on teretulnud

Aasa sõnul rakenduvad ilmselt ka paljud muud ühised projektid, eriti IT-alased. Heaks näiteks süvenevast koostööst võib saada ühine mobiiliga parkimise süsteem. Samuti transpordi püsiühenduse projekt FinEstLink, mis peab andma vastuse, kui võimalik on Helsingi-Tallinna merealune raudteetunnel.

Helsingis oodatakse tunnelit ja kiiret raudteeühendust Tallinna ja Varssavi vahel pikisilmi. “Oleme väga lootusrikkad, et 2025. aastal käivitub Rail Baltic,” ütles Pajunen. “Kui nelja tunni ja 15 minutiga jõuab Poola piirini, huvitab see soomlasi ja Helsingi elanikke vägagi.”

Helsingi linnapea rõhutas, et eestlased on nende juures ikka teretulnud. “Oleme ju sugulasrahvad ja eestlaste tulek siia on väga loomulik, olgu siis niisama külla või pikemaks ajaks õppima või tööle.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.