"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Anti Poolamets: Siim Kallas presidendina on Eestile julgeolekurisk (7)
17. aprill 2016
Scanpix

"Siim Kallas valiti tagatoa tehingutega Euroopa Komisjoni, mis on kurioosne. Andsime Eestist halvima kandidaadi. Selles, et 42 miljoni dollari kadumises süüdistatud inimene sattus Euroopa korruptsioonivastase võitluse juhiks, on karikatuursust ja mitte vähe," märkis poliitik, ettevõtja, ajaloolane ja jurist Anti Poolamets.

Poolamets möönis Tallinna TV uudistesaates, et just VEB-fondi näitel saab rääkida sellest, et Kallas oleks presidendina on Eestile julgeolekurisk.

“Kui Eesti poolel ei tea keegi, kes kõnealuse raha Vene Pangast välja võttis, võidakse seda teada Vene poolel. Vene kompetentsetel luureorganitel võib see info olla teada. Nii et, Eesti president võib olla vabalt santažeeritav ja juba see on väga suur julgeolekuriski. Faktide kuhi selle kohta on ju muljetavaldav – Virkko Lepassalu, Toomas Kümmeli raamat.”

VEB-fondi suurvarguse uurija, ajakirjanik ja omavalitsuspoliitik Toomas Kümmel ütles, et sajandi suurima pangaafääri kohta on ilmumas ka uus raamat uute andmetega .

“VEB-fond on üks paremini läbiuuritud asju. Kogu tehnoloogia ja mehhanism selles asjas on täiesti selge. Mis on jäänud teadmata ja millest tehti väga suur number on see, et kes selle raha lõpuks Peterburist välja võttis. Tegelikult on see nimi teada ja see pole mingi saladus. Minu uuest raamatust saate seda lugeda.”

Kümmel loodab, et uus raamat ilmub suve alguseks. “VEB-fondi teemal on veel palju asju, mida laiem avalikkus ei tea. Olen VEB-fondiga nii kaua tegelenud ja võib olla oleks aeg nüüd see kokku võtta ja panna üks ilus punkt.”

Eile avaldas Tammsaare pargis rühm inimesi meelt Siim Kallase presidendiks kandideerimise vastu. Valge telk oli dekoreeritud mitmesuguste plakatitega Siim Kallasega seotud suurte rahakadude kohta nii VEB-fondis kui ka Eesti Pangas.

2004. aastal kinnitas Euroopa Parlament Siim Kallase Euroopa Komisjoni volinikuks administriivasjade auditi ja korruptsioonivastase võitluse alal. Samuti sai Kallas üheks neljast Euroopa Komisjoni asepresidendist.

Loe ka:

Siim Kallas: olen pigem presidendikandidaadi pretendent

Kaju: teistel presidendikandidaatidel on mõistlik varem välja tulla

Kallas kandideerimisest: olen valmis selleks väljakutseks

Kommentaarid (7)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

eestlane
19. apr. 2016 08:16
Siim Kallas-parim tulevane president
Jaan
18. apr. 2016 08:26
Eestile on julgeolekurisk valitsusmeelsete vihavaenuõhutamine häälte saamise eesmärgil kergeusklikelt. Julgeolekurisk on Ilves, kes käib USA ees pugemas ja isegi Ukraina jaoks küsis relvi, et verevalamine Ukrainas jätkuks. Reformistide paremad inimesed on just Kallase pooldajad. Pole midagi, kui Trump saab presidendiks, siis esimese asjana seab ta korda suhted Venemaaga ja ehk siis lõpeb ka Eesti vihavaenu õhutamine Venemaa vastu. See on tegelikult nagu sääse pirin nagunii keegi sellest eriti välja ei tee.
Ehh
18. apr. 2016 07:55
Vaata ette, Kümmel, et sa trepist alla ei lendaks oma raamatuga.
vm
18. apr. 2016 04:06
Kallas on ju kõrge vabamüürlane, antikristlane ja rahvuste säilitamise vastane!?
Jah
17. apr. 2016 22:23
Küsige Pruuli käest, kuidas ta sel ajal nii rikkaks sai, ehk teab tema midagi lähemalt.
Sten
17. apr. 2016 22:22
Meil pole Venemaa poolt midagi karta, võiks selle jama juba jätta. Siim Kallas on tark mees ja sobiks palju paremini peaministriks, kui see saamatu noor mees. Siis oleksid ka palju paremad ministrid valitsuses. Oma võimuvõitluse käigus laimati Kallast ja sunniti lahkuma. Ma ei usu, et ta rahapesus osales, seal olid tegevuses hoopis teised mehed.
rubljoff
17. apr. 2016 21:40
Meenutame ka rublatehingut islamistidega. https://et.wikipedia.org/wiki/Rublatehing