"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politico hindab Eestit Euroopas mõjukuselt 21. riigiks (0)
28. aprill 2016
Scanpix

Euroopa Liidu teemasid kajastav rahvusvaheline meediaväljaanne Politico paigutab Eesti Euroopas mõjukuselt 21. positsioonile. Leedu on 17., Soome 12. ja Läti 24. kohal.

“Eesti on digiteemade superjõud ja ta on mõjukas Venemaa teemadel. Aga tema võimekus panna teisi oma seisukohti toetama on piiratud,” märgib Politico oma ülevaates.

Euroopa Liidu kõige mõjukamad riigid on Politico hinnangul Saksamaa, Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Itaalia. Kuna analüüsis võetakse arvesse ka kandidaatrikke, siis hindab Politico mõjukuselt Euroopa viiendaks Türgit, mille peaminister on rändekriisi tõttu olnud kutsutud mitmele viimasele ülemkogule.

Kuuendaks paigutab Politico Ungari, mille peaministril Viktor Orbanil on väga selge strateegia ning kes suudab olla märksa mõjukam, kui tema riigi suurus eeldaks. Seitsmendaks seab Politico praeguse eesistujariigi Hollandi, kaheksandaks Taani, üheksandaks Rootsi ja kümnendaks Poola.

Eesti naabritest Soome saab 12. paigutuse, Läti 24. koha, Leedut hinnatakse mõjukluselt 17.-ks. Leedu on üks riike, kus riigipea ja riigi suursaadik Euroopa Liidu juures töötavad tõeliselt sünkroonis, märgib Politico. Lisaks hinnatakse Leedu presidenti Dalia Grybauskaitet tema avatuse ja jõuliste seisukohavõttude eest.

Eestist ühe koha võrra kõrgemal on Portugal, Eestile järgneb Küpros.

Euroopa kõige vähem mõjukad on Albaania (33.), Makedoonia (32.), Montenegro (31.), Horvaatia (30.), Luksemburg (29.), Bulgaaria (28.), Rumeenia (27.).

Politico hindab ka riikide mõjukuse võimalikku muutumist tulevikus sõltuvalt riikide sisepolitiikast ja valitsuse tugevusest. Selle kohaselt on eeldada Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa mõju vähenemist, Itaalia ja Türgi kasvamist. Eesti positsiooni hindab Politico neutraalseks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.